Mnogi od nas prave greške kada se radi o pripremi ove salate.
Crveni paradajz, krastavac, crveni luk, maslinovo ulje i, naravno, feta sir. Jedna i jedina čuvena autentična grčka salata, takođe poznata i kao Horiatiki što na grčkom znači seoska salata.
U tekstu ćemo Vam napisati kako da napravite autentičnu grčku salatu – nemojte praviti imitacije takozvanih „grčkih salata“.
Grčka salata je ukusna, osvežavajuća i puna hranljivih sastojaka. Jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih grčkih jela, izvan i unutar Grčke. Grci vole da je jedu i u letnjim mesecima prisutna je na većini grčkih stolova kod kuće i u tavernama.
Osnovna grčka salata pravi se od paradajza, krastavca, maslinovog ulja, maslina i feta sira, a širom Grčke postoje varijacije. Na primer, na ostrvima se umesto feta sira koristi još jedan beli meki sir, a na Kritu su poznati dakosi: paradajz i feta (ili drugi lokalni beli sir) na ječmenom dvopeku natopljenom u malo vode i maslinovog ulja.
U salatu se ne dodaje zelena salata ili bilo koje drugo lisnato zelenilo.
Salata se ne meša pre nego što je poslužite.
Feta sir se ne reže na kockice, već se veliki komad stavi na vrh salate.
Paradajz i krastavac treba iseći na prilično velike komade, a ne na male kockice.
U tradicionalnoj grčkoj salati nema crvene paprike.
Masline se dodaju cele, ne isečene.
Salata se poslužuje uz hleb, a ne uz pita hleb.
Salata se poslužuje u plitkoj posudi – ne servirajte je u dubokoj posudi.
Koristite najbolje sastojke. Obavezno stavite ekstra devičansko maslinovo ulje, sezonski zreo paradajz, sočne grčke masline Kalamata, dobar mirisni origano i pravi feta (grčki) sir…
Neki ovde u Grčkoj ne dodaju sirće. Vinsko sirće se dodaje zbog krastavca. U Tselementesovom kuvaru, koja je jedna od prvih tradicionalnih knjiga grčkih recepata, takođe se pominje sirće.
Sastojci koji se stavljaju u grčku salatu moraju biti sezonski i dobrog kvaliteta.
Ekstra devičansko maslinovo ulje
2 – 3 zrela paradajza
1 srednji krastavac
1/2 crvenog luka
1/2 zelene paprike babura
5-6 grčkih crnih maslina Kalamata (nemojte koristiti one crne konzervisane masline – kalifornijski stil), imaju potpuno drugačiji ukus i ne prerađuju se prirodno.
1 komad fete
Suvi origano
Vinsko sirće
So
Preliv za grčku salatu se pravi veoma jednostavno. Zapravo prethodno ne pravite preliv, već samo pospete ekstra devičansko maslinovo ulje na salatu i malo sirćeta. Neki Grci dodaju samo maslinovo ulje!
U tradicionalnu grčku salatu se ne dodaju sastojci poput onih koje postoje u raznim receptima na internetu: nema senfa, limuna i definitivno nema belog luka, piše Grckainfo.
Paradajz isecite na krupnije komade – ne režite ih na kockice. Ako je komad suviše veliki, komad isecite na pola.
Očistite krastavac i isecite ga na deblje kriške koje zatim možete prepoloviti na dva dela.
Luk i zelenu papriku narežite na tanke kolutove.
Stavite paradajz i krastavce u plitku posudu i promešajte. Dodajte tanko naseckani luk i biber na vrh. Dodajte masline. Pospite origanom.
Sipajte malo maslinovog ulja i sirćeta. Dodajte malo soli po ukusu.
Na vrh salate stavite komad fete i pospite fetu origanom i još jednom kašikom maslinovog ulja.
Ako merite koliko ulja stavljate, koristite odnos 2:1 za maslinovo ulje i sirće. Ne štedite maslinovo ulje. Salata ne treba da bude utopljena u njemu, ali treba biti premazana uljem.
***
Bonus video: Recept od tri sastojka: Energetske pločice sa čokoladom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare