Toblerone imaju ukus fine švajcarske čokolade i karamel lešnika, ali i putovanja, ponovnih susreta s dragim ljudima, novih iskustava, egzotičnog i drugačijeg... Teško je to preslikati u samostalnom izvođenju, ali možete da probate.
Često se na različitim okupljanjima služe „domaće toblerone“ koje oblikom i sastojcima kopiraju popularni slatkiš. Ima više varijanti za pripremu, a dobra stvar je što možete i sami da se igrate, pa uz lešnike i bademe ubacite i orahe, suvo grožđe, kandirane komadiće voća… Zašto da ne? Kolač se svakako pravi jako jednostavno.
Sastojci:
150 g maslaca
200 g crne čokolade
2 kašike meda
200 g šećera
1 dl mleka
100 g seckanih lešnika
100 g seckanih badema
150 g mlevenog keksa
Za glazuru: 100 g crne čokolade i 3 kašike ulja
Priprema
Polako rastopite i umešajte maslac, čokoladu, šećer, med i mleko. Kada dobijete jednoličnu masu, dodajte ostale sastojke – orahe, lešnike, bademe i keks. Smesu stavite u trouglasti kalup za kolače (ili ga sami oblikujte pomoću aluminijske folije) i stavite u zamrzivač hladnjak da se stegne.
U međuvremenu pripremite glazuru. Kad izvadite kolač iz kalupa, premažite ga, a kad se glazura stegne – domaće toblerone su spremne za služenje. Seći u trouglastim kriškama.
Po internetu se može naći dosta recepata za domaće toblerone koji se razlikuju u nekim detaljima, a u nastavku vam donosimo posnu verziju i bonus trik za oblikovanje kolača.