Domaća nutela
Domaća nutela; Foto: Profimedia.rs

Nutela je omiljeni slatki namaz svih generacija, a svi kojima se svaka teglica čini premalom, trebalo bi da imaju na umu i domaću varijantu koja se pravi lako i brzo, a po ukusu može da parira kupovnoj. 

Zanimljiv podatak je da je originalna Nutella rođena u nestašici, što se ne bi reklo po njenoj aktuelnoj ceni i kvalitetu. Tokom Drugog svetskog rata napravio ju je Pjetro Ferero (Pietro Ferrero), proizvođač slatkiša i osnivač kompanije Fererro, kao pristupačniju verziju čokoladne poslastice, u koju je dodao veći procenat lešnika. Naime, u to vreme je navodno vladala nestašica kakaa, dok je lešnika bilo u izobilju na severu Italije. Nazvao ju “Giandujot” po lokalnom karnevalskom liku, a početkom pedesetih je postala krem i to – “SuperCrema”. “Nuttela” je ime dobila tek 1964. godine sa usavršenim receptom i brzo osvojila svet.

Na zvaničnom sajtu Nutelle predstavljen je sastav: šećer, palmino ulje, lešnici, mleko, kakao, lecithin, vanillin. Business Insider, pozivajući se na nutricionistički blog Weighty Matters, sračunao je da dve kašike Nutelle sadrže čak pet i po kašičica šećera, pola kašičice palminog ulja, pet lešnika. 

Postoji mnogo recepata za domaću nutelu, pa čak i onih od samo tri sastojka. Međutim, čak i za pripremu nutele po receptu koji prati originalni biće vam potrebno samo desetak minuta.  

Sastojci

1 šolja pečenih lešnika (bez opne)

2 kašike kakaa (nezaslađenog)

1 kašika maslaca ili biljnog ulja

½ šolje šećera

malo ekstrakta vanile

2 kašike mleka u prahu

prstohvat soli

Priprema

Usitnite lešnike u blenderu, mutite sve dok ne postanu krem. Dodajte ostale sastojke i mutite dok ne dobijete željenu teksturu. Ukoliko vam se čini da je previše retka dodajte još malo kakaa ili mleka u prahu, ako je previše gusta, razredite je s malo mleka. Pripremljen krem prebacite u teglu i čuvajte u frižideru.