Tajna savršenog francuskog kroasana je u posebnoj obradi testa za koju vam treba strpljenje, ali trud će se isplatiti.
Sastojci (za osam kroasana):
4 šolje brašna
Pola šolje vode
Pola šolje mleka
Pola šolje šećera
2 kašičice soli
1 kesica suvog kvasca
3 kašičice omekšalog putera
1+1/4 šolje putera isečenog na tanke komadiće široke 1 cm
1 jaje
2 štangle čokolade
Priprema:
U velikoj posudi izmešajte brašno, vodu, mleko, šećer, so, kvasac i puter. Kada testo počne da se diže, stavite ga na čistu radnu površinu. Lagano mesite i napravite od njega jufku. Vodite računa da ga ne premesite.
Pokrijte folijom i stavite u frižider na sat vremena.
Isecite puter i stavite listiće na papir za pečenje. Drugi papir za pečenje stavite preko putera i oklagijom pređite nekoliko puta preko njega tako da dobijete kvadrat ivice 18cm, debljine oko 1cm. Zadržite papir preko putera i stavite ga u frižider.
Pobrašnite radnu površinu, i oklagijom istanjite testo tako da dobijete oblik kvadrata od 25 cm. Stavite razvijen puter preko i savijte ivice testa preko putera sa sve četiri strane, tako da ga kompletno zatvorite.
Oklagijom premesite testo da dobijete pravougaoni oblik, položite ga na papir i prekrijte folijom. Stavite u frižider jedan sat. Onda opet razvaljajte testo na dimenziju 20 sa 61 cm. Presavijte jedan kraj ka sredini i drugi kraj. Opet pokrijte i stavite u firižider na sat vremena.
Još dva puta na isti način razvijte i savijte testo, ukupno ima tri kruga i svaki put treba da stoji u frižideru. Ako testo ili puter u bilo kom trenutku počnu da se tope, prekinite rad i stavite u frižider.
Posle poslednjeg kruga prekrijte testo folijom i ostavite da prenoći u fižideru. Da biste napravili kroasane isecite testo na pola. Pobrašnite površinu i oklagijom razvijte testo, isecite i bacite neravne ivice. Isecite u četiri trake 20×101 cm, stavite 2 kockice čokolade na ivicu i uvijte tako da sve bude zatvoreno. Isto uradite i sa drugom polovinom testa.
Stavite kroasane na pleh, deo gde se spajaju ide na dole. Umutite jaje i premažite kroasane. Stavite kroasane na toplo da narastu, jedan sat. Zagrejte rernu na 200 stepeni, i pre prečenja premažite sa još jednim slojem jaja. Pecite 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i služite toplo.
Prijatno.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: