Sara la Fonten kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, a zatim je u Finskoj započela sopstveni biznis i uskoro je primećena od strane medija. Danas je prava zvezda, a njen recept za panakotu s brusnicom je potpuno savršenstvo.
Od tada Sara je pisala brojne kolumne u finskim i internacionalnim magazinima i novinama. Takođe, organizuje kulinarske kurseve, bavi se stilizacijom hrane i ima svoju ketering kompaniju. Bavila se i razvojem proizvoda za različite brendove uključujući Fazer Finlandia vodku. Godine 2005. Vodile je sopstvenu emisiju o stilu „Sa Sarom“ na MTV3 kanalu u Finskoj. Od tada je snimila nekoliko emisija posvećenih kulinarstvu i životnom stilu, piše 24kitchen.
Jedan od njenih recepata je panakota od brusnice koja se pravi izuzetno lako.
Sastojci:
2 dl pavlake
200 g slatke pavlake
1 dl šećera
0.5 semena vanile
3 lista želatina
Za sos od karamele
2 dl pavlake
2 dl braon šećera
1.5 dl brusnice
Priprema:
Zamočiti listove želatina u posudu sa vodom dok ne omekšaju. U međuvremenu, prepoloviti semenku vanile i izvaditi unutrašnje semenke u šerpu. Staviti ljušturu semenke od vanile u šerpu. Dodati pavlaku i šećer i ostaviti smesu da se zagreje, kako bi se šećer otopio i ukusi pomešali.
Ocediti listove želatina, istiskujući višak vode, i dodati smesu u šerpu. Kada se želatin otopi, skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Uzeti pavlaku i malo je izmešati. Sipati ohlađeni želatin u pavlaku i promešati da se sjedini. Sipati u posude za serviranje ili čaše i staviti u frižider na 1 do 2 sata da se slegne.
Zatim pripremiti sos od karamele. Sipati pavlaku i braon šećer u šerpu. Ostaviti da se prokuva pet do 10 minuta dok se ne zgusne, staviti sos sa strane da se ohladi. Izvaditi smesu pavlake za panakotu iz frižidera i ukrasiti sa tri četvrtine dl brusnica u svakoj čaši. Sipati sos od karamele odozgo.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: