Foto: Shutterstock

Kad se pomene Šumadija, mnogi prvo pomisle na gibanicu. I, pođe im voda na usta. U literaturi ljudi od pera susret sa njom nadahnuto opisuju tako što uvek „umastite brkove i bradu”, a nekad sve „do lakata”.

No, nije uvek tako. Poznata kragujevačka domaćica i sjajna kuvarica Zdravka Purić još davne 1983. godine u svom izdanju „200 odabranih recepata” želeći da na buduće naraštaje prenese način pripremanja ovog domaćeg specijaliteta, podelila je tajnu svoje kuhinje sa generacijama koje dolaze.

Sastojci:

500 grama kravljeg sira

200 grama kajmaka

8 jaja

1 kilogram tankih kora

malo mleka

malo ulja

Pročitajte još:

Priprema:

Umutiti pola kilograma sira, ¼ kg kajmaka, 8 žumanaca i čvrst sneg od 8 belanaca, dodati malo mleka i ulja da masa bude ređa.

Podmazan pleh obložiti odozdo i sa strane celom korom a ostale kore jednu po jednu gužvati, zamakati u masu i ređati u pleh. Gornja kora ostaje bez fila, poprska se uljem i izbuši viljuškom.

Peći dok lepo ne porumeni.

***

Bonus video: Slatka gibanica sa sirom i suvim šljivama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar