Veliki Uskršnji post ove godine "pokriva" i Prvi maj, pa će vernici koji se pridržavaju možda ostati uskraćeni za mesne specijalitete s roštilja. Ipak, postoji mnogo drugih opcija koje će se svideti i onima koji ne poste.
Predstavljamo vam nekoliko recepata za posne specijalitete s roštilja.
Sastojci:
500 g mladih krompira
30 ml ulja
suvi začin
biber
malo crvene mlevene paprike
izdrobljen beli luk
origano
seckan peršunov list
Priprema
Krompir očistiti oprati i staviti da se obari 5 minuta. Mogu i šargarepe. Beli luk izgnječiti i prelitti sa 2-3 kašike vode.
U činiju sipati ulje, suvi začin ili samo so, mleveni biber, papriku, beli luk iscediti i uzeti samo tečnost. Dodati origano i seckan peršun. U to ubaciti krompir i isečenu šargarepu na krupno i izjednačiti.
Na štapiće za roštilj nabosti krompir (i šargarepu), staviti u podmazan pleh i preliti ostatkom marinade. Peći na 220 stepeni oko 20-30 min ili – peći na roštilju kao ražnjiće, dok ne dobiju zlatkastu boju.
Isprobajte raznovrsno povrće poput paprike, tikvica, patlidžana, šampinjona i paradajza. Presecite ih na veće komade, posolite, pobiberite, premažite maslinovim uljem i pecite dok ne budu mekani i blago zapečeni.
Pečurke možete da marinirate u mešavini soja sosa, maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka i začina po izboru. Zatim ih nanižite na ražnjiće i pecite na roštilju dok ne postanu zlatno smeđe.
Sastojci
konzerva crvenog pasulja – može se i kuvati
konzerva zelenog sočiva – može se i kuvati
pola glavice crnog luka
kašika belog brašna
voda
malo ulja
Priprema
Procediti pasulj i sočivo, dobro isprati i ostaviti da se cedi. Na tiganju sa malo vrućeg ulja propržiti luk (samo dok ne krene da rumeni, ne treba ga upržiti skroz).
U blender ili secko ubaciti pasulj pa zatim luk (ukoliko nemate neki jači procesor ili blender, preporuka je da se sastojci melju individualno), ukoliko želite ili nemate ni blender ni secko, ovaj proces se može obaviti i rukama: samo se postarajte da dobro izdrobite pasulj i sočivo, da se sjedine u masu. Kada dobijete masu, dodati kašiku brašna, kašiku ulja po zelji, kao i luk koji ste prethodno propržili.
Formirati burgere. Ova količina pravi između 4 i 6 burgera u zavisnosti od veličine samog burgera.
Peći na roštilju sa obe strane.
Paradajz, kisele krastavčiće, kečap, kupus i luk po želji dodati u kajzerice za burgere.
Sastojci
150 g tofu sira
1 pakovanje čeri paradajza
1 manja tikvica
1 crveni luk
1 crvena paprika
½ ananasa
Za sos
3 kašike soja sosa
1 kašika meda
2 čena belog luka
5 kašika maslinovog ulja
Nekoliko grančica svežeg peršuna
Priprema
Pomešajte sve sastojke za sos.
Povrće i tofu isecite na kockice, pa poređajte na štapiće.
Svaki štapić premažite sosom i pecite na grill-u ili roštilju.
Poslužite toplo, uz tortilje ili prepečeni hleb i avokado.