Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.
Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.
Iako je vrlo zdrava i veoma ukusna, kuvanu pšenicu spremamo dosta retko. Tek o slavama, kada se pravi obavezno i namenski – kao slavsko koljivo. Posle osveštenja služi se gostima i ukućanima, kao zemaljski dar i blagoslov koji im upućuje svetac zaštinik. I obično se još nešto desi. Taj predivni i blagotvorni ukus finog kremkastog žita, nas uvek i iznova sugestivno podseti i obaveže da ga spremimo češće. I mimo slava. To sebi i obećamo. A posle? Posle običnom po starom. Od slave do slave!
500 g pšenice belije za kuvanje
400 g mlevenih oraha
300 g šećera u prahu
2 kesice vanila šećera
sasvim malo muskatnog oraščića (polovina 1 ploda)
čokolada u prahu ili kakao
polovine jezgra oraha
KORAK 1: Pšenicu prebrati od eventualnih kamenčića i kukolja, preliti sa dosta vode i ostaviti da prenoći. Sutradan prosuti vodu, pšenicu dobro isprati i naliti novu. Kuvati na tihoj vatri dovoljno dugo dok pšenica ne omekša, a zrna napuknu. Ponovo je ocediti i ostaviti da se malo prohladi, a vodu u kojoj se kuvala sačuvati.
KORAK 2: Još mlaku skuvanu pšenicu samleti nešto krupnije u blenderu ili mašini za mlevenje mesa. Zatim dodati mlevene orahe, šećer u prahu, vanilu i muskatni oraščić. U žito sipati malo vode u kojoj se kuvalo, tek toliko da se smesa lakše sjedini, pa sve dobro rukom izmešati i izgnječiti.
Žito servirati u lepe staklene činije i posuti mlevenim orasima. Ako je namenjeno za slavsko koljivo u sredini činije pomoću čokolade u prahu (kakaoa), ili sa polovinama jezgra oraha reljefno oblikovati krst.
Kuvanu pšenicu ocedite još dok je topla, ali je ni slučajno ne ispirajte, jer će te tako odstraniti njen dragocen skrob, veoma važen za ukus i teksturu žita.
Ne meljite žito mnogo sitno već nešto krupnije, jer će tako nastaviti da bubri i sačuvati sočnost.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Gnječeni pasulj poželjan i mimo posta
***
Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: