Salata s jajima
Salata s jajima; Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Koliko god da vas se okupilo za uskršnjom trpezom, sigurno je ostalo kuvanih jaja - predlažemo vam pet sjajnih jela za koja možete da ih iskoristite ovih dana.

Mesni rolat s jajima

Sastojci:

1 kg mlevenog mesa

sredina od dva parčeta starog hleba

1 dl mleka

6 jaja

malo ulja

crvena mlevena paprika

so i biber.

Priprema:

Hleb preliti mlekom pa ostaviti da omekša. Mleveno meso začiniti i dodati isceđen omekšali hleb pa sve dobro umesiti. Umešenu smesu staviti na najlonsku foliju i rastanjiti na 1 cm debljine. U sredinu preko mesa poslagati očišćena kuvana jaja. Uz pomoć folije umotati rolat tako da jaja ostanu u sredini. Napravljen rolat izvaditi iz folije, staviti u tepsiju, pa peći oko pola sata.

Jaja punjena paštetom od tunjevine

Sastojci:

kuvana jaja

tunjevina (ili sardina)

kiseli krastavčići

crni luk

majonez

pavlaka

so i biber.

Priprema:

Preseći jaja po dužini na pola i izvaditi žumanca. U blender sipati žumanca, ribu i sitno seckani luk i krastavčiće. Začiniti po ukusu. Miksati da se dobije smesa nalik na paštetu. Paštetom puniti belanca i poređati ih na tanjir. U posebnoj posudi pomešati majonez i pavlaku. Posoliti i pobiberiti po ukusu i preliti napunjena jaja.

Zapečen krompir sa jajima

Sastojci:

1 kg krompira

6-7 obarenih jaja

200 g kisele pavlake

50 g maslaca

so i biber.

Priprema:

Krompir obariti i iseći na kolutove. Jaja iseći na ploške. Razmutiti pavlaku sa malo mleka. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, pa naizmenično ređati krompir i jaja i postupak ponovljati dok ima materijala. Sve zaliti umućenom pavlakom i mlekom. Odozgo staviti listove maslaca i peći u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Jaja u bešamel sosu

Sastojci:

6 kuvanih jaja

100 g putera i par kapi ulja

100 g brašna

500 ml mleka

100 g kačkavalja

so i beli biber.

Pročitajte još:

Priprema:

Za bešamel sos, zagrejati puter sa malo ulja pa propržiti brašno, da malo požuti, pazeći da ne zagori. Dodavati postepeno pripremljeno zagrejano mleko, so po ukusu i kuvati dok se sos ne zgusne. Posudu za pečenje podmazati poređati jaja presečena na polutke, preliti bešamel sosom. Prodrmati posudu da sos „padne“ do dna i dobro obavije jaja. Narendati kačkavalj i zapeći u rerni dok se ne uhvati korica zlatne boje.

Jednostavna, a raskošna salata sa jajima

Sastojci:

7 kuvanih jaja

400 g kisele pavlake

dve veze mladog luka

so i biber.

Priprema:

Naseckati mladi luk. Kuvana jaja rezačem za jaja preseći po dužini, rukom čvrsto držeći ponovo ih preseći ovaj put po širini, da se dobiju kockice. U posudi za salatu pomešati jaja, mladi luk i pavlaku, posoliti po ukusu i malo zabiberiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar