Italijanska supa
Italijanska supa; Foto: Martin Lee, Martin Lee / Alamy / Profimedia

Pastina supa je jednostavna italijanska supa, koja se često naziva i "italijanski penicilin" jer kažu da greje i pomaže kod prehlade.

Kad vam treba nešto što greje telo i dušu, ova supa deluje poput toplog zagrljaja. Bogata hranjivim sastojcima i klasičnim italijanskim ukusima, pastina je kombinacija pilećeg temeljca, piletine, povrća, testenine, začina, ali i parmezana koji bi u Srbiji retko ko baš zamislio u supi. Rezultat je aromatičan i zasitan obrok koji bi mogao da postane redovan na vašoj trpezi.

Italijani ovu supu pripremaju kada žele nešto toplo, hranljivo i utešno, posebno tokom prehlada ili hladnih dana. Ova supa ne samo da jača imunitet, nego i donosi ukus doma i porodičnog zajedništva koje je srž italijanske gastronomije, piše Tportal i daje recept.

Sastojci

4 kašike (oko 60 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 kašika (oko 15 g) maslaca

1 veliki luk, sitno naseckan

1 ljutika, sitno naseckana

6 stabljika celera, sitno narezane

4 čena belog luka, sitno naseckana

5–6 srednjih šargarepa, sitno narezane

1 korica parmezana, daje poseban ukus supi

8 šoljica pilećeg temeljca (oko 1,9 litara)

1/3 šoljice (oko 55 g) sitne testenine pastine, acini di pepe ili druge sitne testenine

2–3 šoljice (oko 250–375 g) usitnjene kuvane ili pečene piletine

Parmezan i sitno seckani peršun, za posipanje

Priprema

Povrće prvo lepo operite pod mlazom hladne vode. U loncu s debljim dnom zagrejte maslac i maslinovo ulje na umerenoj vatri. Kada se masnoća zagreje, dodajte sitno naseckani luk, ljutiku i celer. Povremeno mešajući, dinstajte 3 do 5 minuta, dok povrće ne omekša.

U međuvremenu očistite šargarepu, sitno je nasecite i usitnite beli luk. Kad luk i celer počnu da poprimaju zlatnosmeđu boju, dodajte beli luk i dinstajte još oko tri minuta, dok ne zamiriši. Ulijte pileći temeljac (oko 1,9 litara). Ako ste prethodno kuvali piletinu, deo vode u kojoj se kuvala (otprilike četiri do pet šoljica) možete upotrebiti kao deo temeljca. Dodajte šargarepu i koricu parmezana, pustite da supa provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta.

Kad je supa kuvana, sklonite lonac s ringle i izdvojite oko dve šoljice povrća, koje ćete kasnije vratiti u supu. Ostatak usitnite štapnim mikserom dok ne postane glatka, vodeći računa da se korica parmezana potpuno izmiksa.

U izmiksanu supu dodajte testeninu (oko 55 grama) i vratite na vatru. Kuvajte dok testenina ne omekša, otprilike devet minuta. Kada je gotovo skuvana, dodajte prethodno izdvojeno povrće i usitnjenu piletinu, pa sve dobro promešajte.

Poklopite i ostavite supu da odstoji dvadesetak minuta kako bi se ukusi proželi i supa lagano zgusnula. Poslužite toplo, posuto sveže naribanim parmezanom i seckanim peršunom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare