Foto:Shutterstock

U zavisnosti od ukusa i želja u pečeni suši možete da stavite kao i u onaj pravi sve od tunjevine, lososa i rakova do drugih morskih plodova.

Teško je sa sigurnošću reći ko je napravio prvi pečeni suši, ali reč je o trendu koji je rođen prošle godine u prvim danima karantina zbog pandemije koronavirusa. Svi sastojci koji se inače mogu naći u sušiju prebačeni su u vatrostalnu posudu i zapečeni pre posluživanja, piše Pun kufer.

I dok je za neke pojedince pečeni suši zgodan gastronomski eksperiment, drugi ga smatraju uvredom za japansku kulturu. Treba znati da pečeni suši nema mnogo veze s klasičnim jelom. Uprkos tome njegova popularnost na društvenim mrežama raste.

Pročitajte još:

Osim morskih plodova, možete napraviti i verziju s pečenim mesom, kao i one veganske verzije s mangom, avokadom, pečenim komadićima belog luka.

Najzabavniji deo pripreme pečenog sušija je što vam nije potreban recept. Ljubitelji ovog jela kažu da u njega možete staviti šta god poželite, ali da tokom pripreme pazite koje ukuse sjedinjujete u jednu posudu.

Evo jedne morske varijante koja je vrlo popularna na društvenim mrežama.

Sastojci:

400 grama suši pirinča

400 grama surimi štapića

200 grama majoneza

3 mlada luka

4 kašike masago kavijara

1 kašika susamovog ulja

1-2 kašike ljutog sosa po želji

furikake začin po želji

Priprema:

Skuvajte pirinač za suši prema uputstvu s pakovanja. Na kraju kuvanja dodajte jednu kašiku susamovog ulja i dobro promešajte pa odložite sa strane.

U zasebnoj posudi pomešajte naseckane surimi štapiće s naseckanim mladim lukom i majonezom – po mogućnosti japanskim Kewpieom. Začinite ljutim sosom i s tri kašike masago kavijara.

Na dno vatrostalne posude utisnite kuvani pirinač, preko njega posipajte nešto furikake začina, pa stavite surimi smesu. Preko vrha dodajte još furikake začinske mešavine, jednu kašiku kavijara i nešto majoneza u tankom sloju.

Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa oko 15 do 20 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju.

Pustite da se smesa ohladi desetak minuta, pa je isecite na manje kocke.

Poslužite pečeni suši na listiću alge s komadićem svežeg krastavca i/ili avokada.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar