Za mene sa ovom sjajnom paštetom najbolje idu brusketi sa belim lukom. Uvek ih pravim istovremeno. Učinite to i vi. Nećete se pokajati.
Evo ga jedan ukusan, kremast i poseban veganski namaz. Niskokaloričan i super zdrav. Velik je izvor vitamina E, magnezijuma, biljnih vlakana, a i selena koji je retko prisutan u povrću. Antioksidant je i u organizmu podiže nivo aktivnosti vitamina D. Ovako spremljen može da stoji u frižideru i do nedelju dana, što ne verujem da će se desiti jer ga ne nazivaju slučajno kavijarom od pečuraka.
1 dl maslinovog ulja
1 kašika putera (ili margarina)
2 srednje glavice iseckanog crnog luka
4 čena iseckanog belog luka
*
so i biber po ukusu
1 kašika svežeg peršuna – iseckanog
1 prstohvat majčine dušice
½ kg šampinjona
100 gr sitno seckanog badema
1 kašika soka od limuna
*
2 dl vode
KORAK 1: Na maslinovom ulju i parčetu putera propržiti luk da bude staklast. Dodati beli luk i posle minut-dva kada zamiriše, ubaciti zajedno sa začinima (so, biber, peršun, majčinu dušicu), oprane i iseckane šampinjone. Sve prodinstati oko 10 minuta, pa dodati usitnjeni badem i sok od limuna.
Pečurke sa bademom pržiti još minut-dva, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se prohlade.
KORAK 2: Zajedno sa vodom pečurke ispasirati (najbolje u blenderu). Količinom vode podešavati gustinu dobijene paštete, koja treba da bude glatka i kremkasta.
Posluženje
Dobro ohlađenu paštetu poslužite sa tostiranim hlebom, maslinkama i rukolom. Za mene sa ovom sjajnom paštetom najbolje idu brusketi sa belim lukom. Uvek ih pravim zajedno. Učinite to i vi. Nećete se pokajati.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Što su zimi sarme, leti su punjene paprike
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare