Foto: Dan Dalton / Caia Image / Profimedia

Nepotrebno bi bilo nabrajati u kojim sve prilikama posećujemo restorane. Takvih prilika je mnogo i svako od nas mogao bi da doda svoju stavku postojećem spisku. Ukratko, volimo restorane. Uživamo u boravku, atmosferi, hrani. I povremeno se treba podsetiti šta nas sve privlači da se vraćamo u omiljene restorane ili da tražimo nove u kojima će sva naša čula biti zadovoljena.

Svi smo čuli i na sopstvenoj koži iskusili takozvani halo efekat. Ovaj efekat je suštinski fenomen naše sklonosti da na osnovu prvog utiska izgradimo celokupnu sliku ili mišljenje kojim se kasnije rukovodimo. Praktično primenjeno, to bi moglo izgledati ovako. Čuli ste za restoran i želite da ga posetite. Dovorili ste se oko termina, rezervisali svoj i dolazite do restorana. Prostrani parking, dovoljno mesta, rezervisana mesta za invalide…široki prilazi, uredni I čisti, cvetne leje, negovani i održavani travnjaci. Ova slika bi trebalo da bude ona koja će opredeliti vaš prvi utisak o restoranu koji želite da posetite. Nije loše za sam početak, zar ne? Ali, to je tek početak…

Kako izgleda zgrada u kojoj se restoran nalazi? Šta je važno kada je sam objekat u pitanju? Pre svega, nije važno da li je to stara građevina u baroknom stilu ili moderna, ustakljena lepotica. Svaka zgrada, dobro održavana u stilu u kome je građena, koja odiše autentičnošću i šarmom, to je ono što će nam ostati u sećanju. U takve restorane rado ulazimo jer su nam samim svojim eksterijerom poželeli dobrodošlicu.

Od veličine i kategorije restorana zavisi da li određeni restoran ima prijemni pult ili recepciju, bar, garderobu i neke prateće sadržaje primerene potrebama. Od nas samih zavisi koji ambijent biramo. Možda i nismo svaki put svesni da kada odlučimo da odemo u određeni restoran, zašto smo zainteresovani za isti. Ponekad je svakome od nas potrebna promena. Od onih malih, ušuškanih restorančića koji su često van uobičajenih ruta ali su se ugnjezdili u prirodni ambijent i nekako se sa njim srodili ne očekujemo luksuz. Od njih tražimo i dobijamo ukusnu, odlično pripremljenu hranu, dobru uslugu i ne preterano visoke cene. Sad, da li se navlake na jasucima, ukoliko postoje, uklapaju dezenom i bojom sa stoljnjacima i servijetama, ko za to mari?

Potrebno je ponekad priuštiti sebi i odlazak u neki od luksuznih restorana. U ovim restoranima bićete dočekani i ugošćeni kao da pripadate kraljevskoj porodici. Zamerki ne sme da bude i visokostručno osoblje se bez prestanka angažuje ne bi li gosti bili apsolutno zadovoljni. Od higijene, osvetljenja, dekoracije enterijera sa svim pripadajućim detaljima koji treba da uobliče smislenu celinu što elegantnije i diskretno naglase dodir luksuza, do vrhunskog jelovnika i majstorski pripremljene hrane, besprekorno servirane i čija prezentacija se komotno može uvrstiti u red umetničkog postignuća.

Uživanje u hrani u restoranu, bilo je i ostalo predmetom rasprava u naučnim krugovima mnogih naučnih disciplina. Hrana nije samo osnov naše egzistencije, bar ne kada pričamo o konzumaciji hrane u restoranima. U restorane odlazimo da bismo sebi priuštili vrhunsko uživanje u maštovitom izboru kvalitetnih namirnica, odlično pripremljenoj i majstorski serviranoj hrani. Sa medicinskog aspekta, uživanje u hrni organizmu donosi mnogostruke benefite. Hrana se bolje vari jer sam užitak daje signal parasimpatičkom nervnom sistemu koji aktivira relaksacioni odgovor. Mišići gastrointestionalnog trakta se opuštaju i to je to! Ukus hrane je dokazano u neposrednoj vezi sa apsorpcijom hranjivih materija, znači apsorpcija nutrijenata je u porastu! Uživanje u hrani proizvodi produžen osećaj sitosti! Prisetite se da je medicina na strani restorana svaki put kada ste u dilemi da li ćete otići u restoran ili ne.

Kada vam neko preporučuje restoran, dobro procenite savete. Nije u piitanju osoba koja vam ga preporučuje. Radi se o ličnim aspiracijama. Nemamo svi ista očekivanja, isti ukus, ne volimo svi ista jela, nemamo svi isti prag tolerancije, ne volimo svi istu muziku, količinu svetla. Neko voli usamljena mesta, neko drugi baš uživa u gužvi. Vodite se svojim ukusom i svojom osobnošću. U kom ambijentu se najlakše opuštate? Šta vas iritira? Koja hrana vam je omiljena? Postoji li hrana koju vaš organizam ne toleriše ili je naprosto ne volite? Ili možda želite da probate nešto novo, egzotično, jer se sve više inostranih kuhinja pojavljuje na našem tržištu, pa što ih ne probati? Da niste kojim slučajem vegetarijanac ili vegan? Ljubitelj ste domaće kuhinje? Šta je to što zaista volite i želite sebi da priuštite kada idete u restoran? Kada ste sami sa sobom načisto, vreme je da se pozabavite izborom restorana u koji ćete otići prvom prilikom. Mirandre.com vam je dragoceni prijatelj koji vam pruža samo proverene informacije. Pretražite mirandre.com da se uverite da čak i najzabečiniji restoran nije teško pronaći. Ni najzahtevnije pripremljeni delikates nije više nedostižan. Odvojte malo svog dragocenog vremena za sebe. Pronađite svoj novi najdraži restoran i poklonite sebi jedan od onih jedinstvenih dana.

J.S.

Komentari

Svi komentari (0)