Za ukusan ručak
Jesenje temperature i promenljivo vreme idealni su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji je bolji način za to od domaćih hranljivih supa, čorbi i potaža?
Iz tog razloga City Magazine prenosi recept za kremasti potaž od karfiola koji hrani i greje telo i jača imunitet.
– pola glavice karfiola srednje veličine
– 1 šaka prokelja
– 2 krompira
– pola luka
– 2 kašike neutralne pavlake
– 1 mali komad putera
– 4 jajeta (opciono)
– 2 kašike bundevinog ulja
– 1 kašika maslinovog ulja
– začini po ukusu
Operite, očistite i isecite karfiol i prokelj na sitne komade. Krompir oljuštite i isecite na komade.
Na maslinovom ulju (jedna kašika) propržite luk, pa dodajte karfiol, krompir i prokelj. Zatim postepeno dodajte oko 1 litar vode. Kada provri, pustite da se supa kuva na umerenoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Po želji u međuvremenu pripremite poširana jaja.
Kada su svi sastojci omekšali, izmešajte ih štapnim mikserom. Zatim u potaž umešajte puter, neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Sve dobro izmešajte, pa ako potaž nije dovoljno kremast, dodajte još malo neutralne pavlake.
U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite.
Prijatno!
BONUS VIDEO: Recept od tri sastojka: Energetske pločice sa čokoladom