Vodič za pravljenje kajgane; Foto: Profimedia.rs

Kajgana je jedno od najjednostavnijih jela za pravljenje, ali je ujedno i jedan od onih recepata koji mogu da vam donesu ili tanjir pun sočnog, kremastog gastronomskog užitka, ili gumastu, suvu smesu koji niko zapravo ne želi da jede. I jedno i drugo nazivamo kajganom, ali samo ovo prvo zaslužuje da se nađe na vašem tanjiru.

Jedan od najpopularnijih doručaka širom sveta u isto vreme je vrlo prost za pravljenje i iznenađujuće kontroverzan. Naime, svaki kuvar ima svoj „savršen“ recept za kajganu, pa je tako Džulija Čajld jaja volela da muti sa vodom, Entoni Burdejn je preporučivao da jaja ne mutimo previše jer treba da se vidi razlika između žumanca i belanca, Gordon Remzi insistira na tome da se so dodaje tek na samom kraju, dok Marta Stjuart uopšte ne dodaje so. Dakle, očigledno postoji mnogo, mnogo različitih načina da se napravi kajgana, ali iskustvo je pokazalo da su neka pravila nezaobilazna.

Ako volite sočnu, vazdušastu, kremastu i mekanu kajganu, predlažemo vam da pratite sledeće korake za najbolje rezultate.

Pravilan odabir jaja

Dobra kajgana počinje od dobrih, svežih jaja. Idealno je ako imate domaća jaja, ili možete da ih nabavite od nekoga u koga imate poverenja i znate da vam zaista daje sveža jaja. Ako nabavljate jaja u marketima, obratite pažnju na datum – ne na datum isteka roka, već na datum pakovanja. Što su jaja „mlađa“, to će kajgana biti bolja.

S druge strane, ako imate jaja kod kuće i ne znate koliko su sveža, postoji jednostavan trik da to otkrijete. Napunite dublju, providnu činiju hladnom vodom i ubacite jaja. Ona koja potonu i ostanu na dnu su sveža, i ta su najbolja za kajganu. Jaja koja ostanu na dnu, ali stoje uspravno i dalje mogu da se koriste, ali neće biti podjednako dobra, dok ona jaja koja isplutaju na površinu ne treba nikako da se koriste.

Mućenje

kajgana
Kajgana; Foto: Profimedia.rs

Neki ljudi dodaju mleko u jaja, drugi dodaju vodu, treći sipaju pavlaku za kuvanje. Ukoliko ste navikli da dodajete neke od ovih stvari, samo napred, ali istina je da vam to nije neophodno. Dobra, sveža jaja su sve što vam treba. Razbijte ih u činiju, i dobro umutite viljuškom. Da bi jaja imala vazdušastu teksturu, važno je da budu baš dobro umućena. Sve začine koje biste inače dodali, kao što je so, ostavite za sam kraj kuvanja, jer ovo zaista može da utiče na teksturu kajgane.

Prženje

Prva stvar oko koje treba da se odlučite jeste na čemu ćete da pržite jaja. Ulje je solidan odabir, ali za dodatni ukus preporučujemo da odaberete ili puter ili mast, u zavisnosti od toga koji ukus više volite. Za koju god masnoću da se odlučite, stavite malo na tiganj i ostavite da se zagreje.

Što se šporeta tiče, česta greška je pravljenje kajgane na visokoj temperaturi. Podešavanja na šporetu treba da budu na srednje-niskoj temperaturi: ako je previše vruće, jaja će prebrzo da se skuvaju i mogu da ispadnu suva ili neujednačena. Ako je previše slaba temperatura, opet neće ispasti kako treba, jer će predugo da se kuvaju. Generalno, bolje je i da temperatura bude niža od idealne, samo da ne bude previsoka, jer je to, prema rečima brojnih kuvara, najčešća greška zbog koje kajgana ispada tvrdo i gumasto.

Podesite temperaturu i ostavite masnoću da se otopi i zagreje.

Mešanje

Sa tehnikom mešanja kajgane je ista stvar kao i sa receptima – svaki kuvar ima neku svoju posebnu caku. Ali, većina se slaže da idealna kajgana ne treba da bude previše sitna, već da ima veće nabore, što znači da ne treba previše agresivno da se meša tokom prženja.

Sipajte dobro umućena jaja u zagrejani tiganj, ostavite da odstoji nekoliko sekundi, pa onda špatulom lagano pomerite jaja s jedne strane tiganja na drugu i videćete kako se stvaraju nabori. Po potrebi možete malo i da nakrivite tiganj, kako bi se neskuvana jaja našla direktno na vreloj površini. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta, koliko je potrebno da se sve isprži. Pred sam kraj prženja, dodajte so i ostale začine po želji. Za idealnu, sočnu kajganu, potrebno je da neki delovi ostanu neskuvani – dakle, da deluje kao da je skoro gotova. Tada je sklonite sa vatre i lagano prebacite na tanjir.

Čitav proces prženja ne treba da traje duže od dva minuta, ako ste pogodili odgovarajuću temperaturu. Razlika između živih jaja, sočne kajgane i prepržene smese je svega nekoliko sekundi, tako da budite pažljivi sa vremenom.

Dodaci

Sad kad imate savršeno spremljena jaja, možete da eksperimetišete sa raznim dodacima – sitno seckana slanininca, pečurke, sirevi, usitnjeno povrće… Dodajte šta god želite. Jedan od zanimljivih dodataka, posebno za ljude koji nisu savladali idealnu temepraturu za prženje, jeste krem sir. Dodajte kašiku krem sira negde u sredini prženja kajgane i nastavite da mešate. Ovo će smanjti temperaturu jaja, pa će samim tim smanjiti i mogućnost da ih prepržite, a postaće ekstra sočna i mekana.