majstor amater
Foto: Shutterstock

Ne škrtarite sa krompirom, koji je u ovoj kombinaciji savršen. Kada iz safta povuče sve te miomirise za astalom je, između mesa i krompira, mrtva trka.

Iako se dugo peče, teleću kolenicu uspešno mogu napraviti čak i početnici. Oko nje nema puno posla. Dok se peče, ostaje nam dovoljno vremena za pripremu predjela, salate ili nekog dobrog slatkiša.

O autoru:

Idealna je kada vam dolaze gosti. Na gotovo isti način pravi se i svinjska butkica, ali je ova teleća bez premca. Jako je sočna, ukusna i mekana kao puter. Pogotovo kada je ruzmarin, origano, maslinovo ulje i belo vino oplemene i daju prefinjeni mediteranski šmek.

I još nešto. Ne škrtarite sa krompirom, koji je u ovoj kombinaciji savršen. Kada iz safta povuče sve te miomirise za astalom je, između mesa i krompira, mrtva trka. Moji prijatelji su, na ivici pristojnosti kada se za takav krompir „otimaju“.

majstor amater
Foto: Shutterstock

Sastojci

oko 2 kg teleća kolenica

1,5 kg roze krompira srednje veličine

2 veće šargarepe

1 praziluk

malo dimljene slanine za špikovanje

3 dl belog suvog vina

Za marinadu:

2 kašike vegete

1/2 kašike soli

1/2 kašike aleve paprike

1 kašičica sveže samlevenog bibera

3-4 čena sitno seckanog belog luka

malo sitno naseckanog ruzmarina

origano i biber po ukusu

1 dl maslinovog ulja

majstor amater
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Na nekoliko najmesnatijih delova kolenicu probušiti oštrim i tankim nožem, pa prstom utisnuti, najbolje krupnu morsku so i parče dimljene slanine. Zatim celu površinu kolenice natrljati vegetom, alevom paprikom, biberom, belim lukom, ruzmarinom i origanom. Na kraju je politi maslinovim uljem i ostaviti da prenoći, u plehu u kojoj će se peći. Ukoliko nemate toliko vremena neka ovako začinjeno meso odstoji barem sat-dva. Pre pečenja krompir srednje veličine izrezati na četvrtke, a one sitnije ostaviti cele. Na veće kolutove izrezati praziluk i šargarepu.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Kolenicu preliti uljem iz marinade i stavite na 180 stepeni C u zagrejanu, i sa mašću zamašćenu rernu, da se peče oko 2 – 2,5 sata, zavisno od veličine kolenice. Pleh poklopiti ili preko njega staviti alu foliju. Posle sat pečenja kolenicu okrenuti, a u pleh ubaciti blago posoljen krompir. Prilikom okretanja kolenica se ne bode, jer će tako zadržati sokove i ostati sočna. Ako tekućina iz pleha brzo isparava dolije se još malo vina ili vode.

Poslednjih petnaestak minuta skloniti foliju i ostaviti da meso dobije lepu rumenu boju. Pečeno je kada se lako odvaja i spada sa kostiju. Ako mi se desi da je kolenica ranije pečena od povrća, ja ju izvadim iz pleha i ostavim sa strane u drugi sud, dok se krompir ne ispeče. Zatim ga ponovo, na kratko vratim u pleh da povrati izgubljenu temparaturu i tada je, zajedno sa povrćem, spremna za serviranje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare