Šufnudle mogu biti slane i slatke. Za moje ukućane su od slanih bolje samo slatke šufnudle. Za mene stvari stoje obrnuto. Zato se držim ovog vojvođanskog jela koje ima magičnu formulu „dva u jedan“! Baš takav je i ovaj recept: u jednom – dva jela! Istovremeno i slano i desert. Pa ko šta voli, nek to i izvoli!
Šufnudle su poznate još i kao valjušci, kikice, šiškrle ili luleki. Jednostavan, jeftin i veoma ukusan obrok. Za brzi ručak ili večeru ili kao sjajan prilog uz meso u nekom lepom sosu.
500 gr krompira
2 jajeta
250 gr brašna
malo soli
1 šoljica prezli
1 kašika putera ili margarina
1,5 dl ulja
Za slatke šufnudle:
150 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
KORAK 1: Krompir skuvati u ljusci, oguliti ga i, dok je još topao, dodati puter i izgnječiti ga. Kada se malo prohladi, krompiru dodati jaja i izmešati.
KORAK 2: Brašno posoliti, postepeno sipati u krompir i mesiti sve dok se masa ne ujednači i dobije testo koje se ne lepi za ruke. Pobrašnjaviti ga i ostaviti oko sat vremena da odmori.
KORAK 3: Na radnoj površini posutoj brašnom (da se ne bi lepilo) premesiti testo, pa ga podeliti na nekoliko komada. Od svakog napraviti tanju „kobasicu“ od koje će se odsecati parčići debljine 1, a dužine oko 5 cantimetara i tako formirati testo u valjčiće.
KORAK 4: Posoljenu vodu staviti da proključa, pa ubaciti šufnudle i kuvati ih 30-ak minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Za vreme kuvanja povremeno ih treba promešati da se šufnudle ne bi zalepile za dno šerpe. Kada su isplivale, kuvati ih još dva minuta, pa izvaditi. Isprati ih kratko pod mlazom hladne vode, pa ocediti.
KORAK 5: U dobro zagrejanom ulju propržiti prezle, taman da dobiju zlatnožutu boju, pa ubaciti oceđene šufnudle. Propržiti ih sa prezlama, uz blago mešanje kako bi se lepo uvaljale u mrvice sa svih strana.
Posluženje
Na ove slane šufnudle posle prženja se može staviti i izmrvljen sir. Servirati ih u neki lep oval i posuti prezlama koje su preostale. Još tople poslužite ih kao prilog uz neko meso sa sosom.
Slatka varijanta:
Tople šufnudle bogato posuti šećerom i vanilinim šećerom, a lepo se slažu i sa mlevenim orasima, makom ili džemom od kajsija. Ako volite ukus cimeta dodajte ga bez razmišljanja.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare