U Vojvodini je štrudla sa makom najčešće nuđeni desert tradicionalne kuhinje. Pravi se obavezno za svečare, ali i mimo njih. Uz nedeljni ručak, ali i bez povoda. Iz čista mira.
Bez ove divne poslastice nezamisliv je pravi domaćinski sto.
Zajedno sa sosovima to je, naročito za vredne sremice i bačvanke, prestižno jelo i izazov na kome se potvrđuju njihov talenat i kulinarska veština.
Evo prilike da se i vi u tome isprobate.
Za testo:
1,5 dl mleka
30 gr svežeg kvasca
½ kg mekog brašna
200 gr putera ili margarina (otopljenog)
50 gr šećera
1 kesica vanila šećera
kora od pola limuna (narendana)
prstohvat soli
1 jaje
Za nadev:
500 gr mlevenog maka
200 gr šećera
1 kesica vanila šećera
kora od pola limuna (narendana)
3 dl mleka
KORAK 1 – priprema testa: mlako mleko izmrviti kvasac i dodati po malo šećera i brašna , promešati i ostaviti da naraste. Tako nadošao kvasac sipati u brašno, zatim istopljen puter, šećer i vanilin šećer, pola narendane limunove kore i na kraju malo soli i jaje. Smesu mesiti varjačom, a kasnije kada to ne bude moguće, nastaviti rukom, sve dok ne prestane da se lepi za prste. Ostaviti ga da na sobnoj temparaturi naraste.
KORAK 2- priprema nadeva: Sa makom pomešati šećer, vanila šećer, koru od limuna, pa preliti mlekom. Pustiti da mleko provre, pa ga onda kuvati na tihoj vatri i uz stalno mešanje oko 5 minuta. Ostaviti mak da se prohladi, a za to vreme se ponovo vratiti testu.
KORAK 3: Nadošlo testo izneti na brašnjavu radnu površinu, pa ga podeliti na dva dela. Jedan po jedan deo razaviti oklagijom na debljinu od 5 mm i korama dati oblik i dimenzije prilagoditi veličini pleha u kom će se peći. Naneti na testo skuvan mak i ravnomerno ga razvući po površini cele kore pa sve polako urolati u veknu i ubaciti u pleh sa pek papirom. Isto učiniti i sa drugim delom testa. U malo mleka rastopiti jednu kašiku šečera, pa premazati vekne u plehu, jer će tako korica ispečene štrudle bila mekša. Štrudlu ostaviti 15-tak minuta da odmori i još malo nadođe.
KORAK 4: Nanovo nadošlo testo premazati sa malo ulja i ubaciti u rernu zagrejanu na 180 stepeni C. Posle 30 – 40 minuta štrudla će lepo porumeniti i to će biti znak da je ispečeana. Tada je treba ponovo premazati sa mlekom u kome je rastopljen šećer i ostaviti da se prohladi, pa ju posuti mešavinom šećera u prahu i vanile.
– Pre nego nanesete mak na razavijeno testo, premažite ga u tankom sloju uljem, kako bi se mak zalepio i posle pečenja ne bi odvajao i ispadao iz štrudle.
– Štrudla umotana u foliju ostaće sveža i posle nekoliko dana
Vinska preporuka
Uz ovaj jedinstven slatkiš sa makom lepo će se složiti crveni ili beli bermet, a za moj ukus i čaša lepo rashlađenog muskat hamburga.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare