Šta spremiti za Uskrs ili Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji za hrišćane simbolično predstavlja novi početak i obnovu života. Praznuje se počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa.
Nekada i duže, ako se „namesti“ još neki dan koji pogoduje našoj paganskoj sklonosti za svakolika praznovanja pa i veštinu spajanje radnih sa neradnim danima.
Na uskršnje jutro vernici prvo odlaze u crkvu, a post se prekida tek posle službe – povratkom kući. Tada počinje tucanje i uzbudljivo nadmetanje farbanim jajima. Koga je zapalo najjače – pobedničko jaje?
Ovaj veliki praznik podrazumea bogato i celodnevno posluženje. Posle kuvanih jaja, Uskršnji dan započinje bogatim doručkom, koji je prvi mrsni obrok posle sedmonedeljnog Uskršnjeg posta – najdužeg u pravoslavnom kalendaru. Sledi zatim svečani ručak i topla domaća supa ili čorba, koja će lepo okrepiti organizam posle višednevnog posta. Ne treba isključiti ni ukusnu domaću pitu ili gibanicu kao predjelo, ali ne treba preterivati, već voditi računa da „ostane mesta“ za glavno jelo i desert. Kada je reč o glavnom jelu tradicija nalaže jagnjetinu, što ne mora biti obavezno. Možete spremiti nešto novo i neobično, što niste u prilici da jedete svakodnevno, ili Vaš izbor, što ne reći, prilagoditi raspoloživom kućnom budžetu. Složićete se da je, ipak najvažnije da taj ručak bude svojevrsni poklon i radost za celu porodicu. Jer, za Uskrs nije presudno šta će te i koliko jesti, već kako će te, skim i u kom raspoloženju provesti praznik.
Iako sam siguran da već imate dobre ideje, ovim prilogom, dajem predlog Uskršnjeg jelovnika, u uverenju da će to pomoći pravom izboru koji Vas čeka. Svako dobro i “Hristos vaskrse”!
Početkom sezone, nekako sproleća priželjkujemo zalogaj sočne, tople jagnjetine, a bogami i prave jagnjeće čorbice. Iako je ovo meso dostupno cele godine najukusnije je u proleće. Jagnjad koja se ojagnje u poslednjim zimskim danima, sisaju majčino mleko, a sa dolaskom toplijih dana kreću na ispašu. Najslađe i najtananije je meso ovakvog porekla. Dakako i jagnjeća čorba od njega.
Sastojci:
600 gr jagnjećeg mesa od vrata ili plećke (može i jagnjeća glava ili kombinovano)
2 dl ulja
1 veća glavica crnog luka
2 lovorova lista
5-6 zrna bibera
1 veća šargarepa
1 koren peršun
1 šolja graška
1 manji koren celera
1 krompir
2 l vode
2 kašike ulja ili masti
4 kašike brašna
1 kašičica aleve paprike
1 veza mirođije
so
3 kašike pavlake
2 žumanceta
sok od 1 limuna ili malo sirćeta
1 veza prešunovog lista
Priprema
Korak 1. U dublji lonac sa uljem, staviti naseckan crni luk i pržiti da postane staklast. Dodati jagnjeće meso isečeno na kockice, lovorov list i biber. Dinstati dok meso ne porumeni sa svih strana, a zatim dodati i ostalo povrće isečeno na kockice i sve prodinstati još desetak minuta.
#related-news_0
Korak 2. Naliti otprilike 2 litra vode i poklopljeno kuvati na umerenoj vatri dok se meso ne skuva, a to je oko 40 minuta.
Jagnjeća glava se ne dinsta već se samo spusti u nalivenu vodu, a kada se skuva treba je izvaditi iz čorbe, odvojiti meso od kosti, iseckati ga i vrati u lonac.
Korak 3. Na masnoći propržiti brašno i alevu papriku i uz mešanje dodati pripremljenu zapršku u čorbu. Dodati mirođiju, posoliti po ukusu i kuvati još desetak minuta. Čorbu držati na toplom mestu do služenja.
Posluživanje
U činiji za serviranje umutiti pavlaku i žumanca, preko sipati vruću čorbu, sve promešati, pa je posuti iseckanim peršunovim listom. Na astal obavezno izneti limun jer, kad se zakiseli, jagnjeća čorba je bez premca.
Vojvođanska supa sa rinflajšom i umakom od mirođije
Srećne praznike, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: