Ovo lagano, rekao bih jelo za različite ukuse - šampinjone u pavlaci sa rolnicama od šunke i sira, rado spremam i za doručak i za večeru.
300 gr šampinjona
1 glavica crnog luka
Malo maslinovog ulja
3-4 čena belog luka
So, biber, malo biljnog začina
½ veze peršunovog lista
200 gr pavlake za kuvanje
Za rolnice
Pršuta (može i praška ili šunka iz folije)
Kačkavalj
Zelene maslinke
Badem ili kikiriki
Na malo maslinovog ulja propržiti iseckan luk, pa zatim dodati na listiće iseckane šampinjone i sasvim malo vode, pa dinstati oko 15 minuta na tihoj vatri dok voda potpuno ne ispari.
Dodati iseckan beli luk, vegetu, biber, so i na kraju pavlaku za kuvanje.
Krčkati sve sa pavlakom još 10-tak minuta dok ne uvri i postane lepa kašasta masa.
Skinuti sa šporeta i dodati naseckan peršunov list.
Preko lista pršute staviti list kačkavalja, a zatim posuti naseckanim zelenim maslinkama i bademom ili kikirikijem. Sve smotati u rolnicu i po dužini i učvrstiti čačkalicom (dobro je da liska kačkavalja bude nešto uža od šunke, kako sir prilikom zagrevanja ne bi curio iz rolne).
Peći na tihoj vatri u sasvim malo zamašćenom tiganju – po nekoliko minuta sa obe strane.
Šampinjoni i rolnice su zahvalne za serviranje, pa se potrudite da lepo izgledaju na tanjiru, ne manje nego što zaslužuje njihov prefinjeni ukus.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: