Čini se da smo dovoljno odmarali od zimskog, a i uskršnjeg i prvomajskog „krkanja“. Evo ga zato, jedno polu-gurmansko jelo.
Kažem polugurmansko, jer se kod nas piletina ne ubraja u gurmanluke. Ali, punjena sa šunkom i kačkavaljem, pa umotana u slaninicu može da prođe kao dobra polovnjača. U najboljem smislu te reči.
6 većih šnicli od pilećih grudi
½ kg slanine, isečene na tanke režnjeve
200 gr krem sira,
5 čena izgnječenog belog luka,
300 gr kačkavalja izrezanog na listove
300 gr praške šunke izrezane na listove
malo soli, bibera i vegete
Za premaz na kraju:
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica senfa
1 kašičica meda
1 kašika soka od limuna
1 kašičica crvene paprike
KORAK 1: Tanje isečene šnicle izlupati preko folije, vodeći računa da se meso ne pocepa i raspadne. Posoliti ga umereno, jer su slanina i sir koji dolaze već dovoljno slani. Meso posuti sa malo vegete i bibera, pa premazati sa ranije pripremljenom mešavinom krem sira i izgnječenog belog luka.
#related-news_0
KORAK 2: Pripremiti slaninu tako da bude tanko isečena na što duže i šire listove. Na radnu površinu poređati te režnjeve slanine, tako da se preklapaju uzdužno. Preko njih, popreko staviti jednu pripremljenu šniclu, pa onda list kačkavalja i list šunke i sve sve polako urolati. Da bi ste to „elegantno“ izveli, režnjevi slanine treba da budu 2 puta duži od širine šnicle. Ako nisu dovoljno dugački mogu se učvrstiti čačkalicama, a veće rolne kanapom..
KORAK 3: Urolanu piletinu poređati u pleh (može biti obložen pek papirom) tako da deo gde se slanina preklapa, dođe na dno. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni C oko 40 minuta, tačnije dok slanina ne poprimi zlatno-bakarnu boju.
KORAK 4: Kada su gotove, rolnice premazati sa ranije pripremljenom mešavinom maslinovog ulja, senfa, meda, limunovog soka i aleve paprike.
Rolat iseći na kolutove i servirati na tanjire sa prilogom po želji. Meni uz ovaj rolat idu: pod jedan beli rižoto, a pod dva mladi krompirići, ali nećete pogrešiti ni sa pire krompirom ili grilovanim povrćem.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Mafini čokoladni – naša mašta može svašta!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: