Recept pred vama predviđa da sami pravite testo. Ipak, postoje i prečice. Kada ste u „stisci“ sa vremenom, uradite to sa kupljenim - gotovim lisnatim testom.
Ako želite da poslužite nešto neformalno, praktično i ukusno, današnje rolovane viršle su odlična ideja.
Za užinu i doručak, ali još pre za za žurke, sedeljke, rođendane i slična okupljanja.
Sa njima vam ne treba ni dobro raspoloženje, jer ga ovi zarazno ukusni zalogaji stvaraju sami. Pogotovo ako su u mini izdanju: jedna rol – jedan zalogaj. Uz njih će najmlađima dobro doći i neki jogurt ili sokić, a za matorce čaša hladnog piva, svakako neće biti na odmet.
Za testo:
20 gr svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)
2 kašičice šećera
2,5 dl mlake vode
1 šolja (za mleko) brašna
*
1 dl ulja
1 jaje
½ kg brašna
Za nadev:
600 gr mini viršli
150 gr kačkavalja
*
Za premazivanje:
1 jaje za premazivanje
susam, kim ili lan za posipanje
KORAK 1 – priprema testa: U toplu vodu zamešati kvasac, šećer i brašno, pa ostaviti na toplom 10-tak minuta da odstoji. Kada kvasac proradi doati ulje, jaje, kašičicu soli i umutiti ručnom mutilicom. Zatim postepeno dodsvati preostalo brašno i mešati, ovoga puta varjačom. Kada testo malo očvrsne, ali bude još meka rastegljiva masa ostavite ga da pola sata odmori i naraste. Po tom ga izvaditi i uz dodavanje još malo brašna, premesiti taman toliko da se ne lepi za ruke i radnu površinu.
KORAK 2: Gotovo testo podeliti na dva podjednaka dela, razaviti ih oglagijom u pravougaonik, na debljinu od 5 mm, pa rezati na trake širine 1,5 cm, a dužine 15 cm. Listom kačkavalja uviti mini viršlu, pa zatim jedan njen kraj nasloniti na trakicu testa i umotati spiralno po celoj površini. Pritiskom prsta kraj testa zalelepiti. Ukoliko imamo obične, umesti mini viršli, pre rolanja u testo isećići će mo ih na manje komade podjednake dužine. Odstraniti i najlonski omotač, ukoliko su viršle u njemu umotane.
KORAK 3: Dno pleha se može pokriti pek papirom, ili podmazati puterom ili margarinom, pa onda ređati urolane viršlice. Umutiti jaje, pa četkicom premazati rol kiflice i na kraju posuti semenkama po želji. Peći ih u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni C i izvaditi ih kada dobiju lepu rumenu boju. Ja ih obavezno na kraju premažem uljem, od koga dobiju lep sjaj koji tera vodu na usta.
Sa ovim viršlama u testu poslužiti senf ili neki omiljeni sos po izboru.
– Recept pred Vama predviđa da sami pravite testo. Ipak kada ste u „stisci“ sa vremenom, uradite to sa kupljenim – gotovim lisnatim testom (1 pakovanje od 500 gr.). Sve ostalo je isto. Ipak navijam da ga sami pravite, tako da se ovo nije baš savet, već podsećanje da postoje prečice.
– Testo urolanih viršli pre rerne, možete malo zarezati na jednom ili dva mesta, ako volite da se u toku pečenja malo po vrhu otvore.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: