Istini za volju, pilav ne spremam često, ali kad mi „dođe crna minuta“ i setim se tog blagog skrobno - kremkastog i aromatičnog ukusa, zavrćem rukave i nezaustavljivo se bacam na posao.
Ovaj današnji rižoto sa gorgonzolom je dvostruko Đovani – Italijan po dva osnova. Prvo, to je nacionalno jelo i kuva se od severa do juga Italije. I ne samo to. I sir je poseban i izuzetan – iz Lombardije, gdje je grad Gorgonzola, poznat po izradi ovog osebujnog, za moj ukus neponovljivog sira.
Pravljen je od kravljeg mleka, sušen između dva do tri meseca i specifičan po tome što se gljiva „Penicillium roqueforti“ koristi u procesu fermentacije.
Istini za volju, ja pilav ne spremam često, ali kad mi dođe crna minuta i setim se tog blagog skrobno – kremkastog i aromatičnog ukusa, zavrćem rukave i nezaustavljivo se bacam na posao. Fenomenalni ukus gorgonzole me pri tom, kao sad, dodatno motiviše.
2 pileće kocke za supu
50 gr putera
1 manja glavica crnog luka (sitno naseckan)
1 manji koren celera (sitno naseckan)
1 praziluk srednje veličine (iseckan na sitnije kolutove)
1-2 čena belog luka (sitno naseckan)
250 gr pirinča okruglog zrna
100 gr pavlake za kuvanje
1 dl suvog belog vina
sok od jednog limuna
150 gr gorgonzole
so, biber
KORAK 1 – temeljac: U 1 l kipuće vode dodati pileće kocke i kuvati na tihoj vatri 5 minuta.
KORAK 2: U tiganju rastopiti puter, dodati naseckan luk i celer pa ih propržiti ih 2-3 minuta, tek da malo omekšaju.
Zatim dodati praziluk i beli luk i držati ih na tihoj vatri ne duže od minut – dva. Sada se u tiganj sa povrćem sipa pirinač i uz mešanje lagano prži dok ne postane slatkast i „proziran“, ali ne sme da promeni boju.
Naliti vino i uz mešanje sačekati da ispari, odnosno da ga pirinač „popije“.
Tek tad se postepeno kutlačom naliva temeljac i uz mešanje kuva 15-tak minuta, sve dok pirinač ne omekša i nabubri, ali ne sme da se raskuva i postane kašast.
KORAK 3 – završnica: Sada kada je pirinač skuvan malo se pobiberi i odmah mu se doda pavlaka, na komadiće izlomljena gorgonzolam i sok od limuna. Blago promešati i pustiti da se sir otopi. Proveriti da li je slano po vašem ukusu i servirati.
Servirati kao pojedinačne porcije u većim tanjirima, posuti krupno mlevenim biberom i dekorisati po ukusu. Ako vam je pri ruci parmezan, neće škoditi ako ga pospete preko pilava.
Prijatno, želi vam Majstor Amater!
Sutra:
Majstor amater kuva: Čokoladni pišinger – rimejk pedesetih
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare