Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Istini za volju, pilav ne spremam često, ali kad mi „dođe crna minuta“ i setim se tog blagog skrobno - kremkastog i aromatičnog ukusa, zavrćem rukave i nezaustavljivo se bacam na posao.

Ovaj današnji rižoto sa gorgonzolom je dvostruko Đovani – Italijan po dva osnova. Prvo, to je nacionalno jelo i kuva se od severa do juga Italije. I ne samo to. I sir je poseban i izuzetan – iz Lombardije, gdje je grad Gorgonzola, poznat po izradi ovog osebujnog, za moj ukus neponovljivog sira.

O AUTORU:

Pravljen je od kravljeg mleka, sušen između dva do tri meseca i specifičan po tome što se gljiva „Penicillium roqueforti“ koristi u procesu fermentacije.

Istini za volju, ja pilav ne spremam često, ali kad mi dođe crna minuta i setim se tog blagog skrobno – kremkastog i aromatičnog ukusa, zavrćem rukave i nezaustavljivo se bacam na posao. Fenomenalni ukus gorgonzole me pri tom, kao sad, dodatno motiviše.

Sastojci:

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

2 pileće kocke za supu

50 gr putera

1 manja glavica crnog luka (sitno naseckan)

1 manji koren celera (sitno naseckan)

1 praziluk srednje veličine (iseckan na sitnije kolutove)

1-2 čena belog luka (sitno naseckan)

250 gr pirinča okruglog zrna

100 gr pavlake za kuvanje

1 dl suvog belog vina

sok od jednog limuna

150 gr gorgonzole

so, biber

Priprema:

KORAK 1 – temeljac: U 1 l kipuće vode dodati pileće kocke i kuvati na tihoj vatri 5 minuta.

KORAK 2: U tiganju rastopiti puter, dodati naseckan luk i celer pa ih propržiti ih 2-3 minuta, tek da malo omekšaju.

Zatim dodati praziluk i beli luk i držati ih na tihoj vatri ne duže od minut – dva. Sada se u tiganj sa povrćem sipa pirinač i uz mešanje lagano prži dok ne postane slatkast i „proziran“, ali ne sme da promeni boju.

Naliti vino i uz mešanje sačekati da ispari, odnosno da ga pirinač „popije“.

JOŠ RECEPATA MAJSTORA AMATERA:

Tek tad se postepeno kutlačom naliva temeljac i uz mešanje kuva 15-tak minuta, sve dok pirinač ne omekša i nabubri, ali ne sme da se raskuva i postane kašast.

KORAK 3 – završnica: Sada kada je pirinač skuvan malo se pobiberi i odmah mu se doda pavlaka, na komadiće izlomljena gorgonzolam i sok od limuna. Blago promešati i pustiti da se sir otopi. Proveriti da li je slano po vašem ukusu i servirati.

Posluženje

Servirati kao pojedinačne porcije u većim tanjirima, posuti krupno mlevenim biberom i dekorisati po ukusu. Ako vam je pri ruci parmezan, neće škoditi ako ga pospete preko pilava.

Prijatno, želi vam Majstor Amater!

Sutra:

Majstor amater kuva: Čokoladni pišinger – rimejk pedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare