Foto: Shutterstock

Ovako pripremljene riblje pljeskavice rado kombinujem sa tartar sosom i krompir salatom, čiji su recepti nedavno ovde objavljeni. I još nešto. Ljubitelji hamburgera ovu ukusnu pljesku mogu pakovati u lepinju sa salatom-putericom, čerijem, rukolom, tartar ili nekim drugim sosom ili začinima po želji. Ovaj recept je dobra vest i za sve vas koji ste u postu. Izuzev pomenutog tartar sosa, sve ostalo pred vama je posno. I baš, baš - ukusno.

Riblje pljeske se prave i od rečne i od morske ribe. Logično je da mi kontinentalci biramo rečnu, najpre zbog toga što se ovde kod nas rečna lako nabavlja sveža.

O autoru:

Osim toga, uobičajeno je da se baš rečna i to bela riba ponajviše koristi za ovo jelo. Zbog prihvatljive cene, ali i iz razloga što je to najbolji način da se ova sitna „korov“ riba upotrebi i od nje pripremi  ukusno, zdravo i po ceni jeftino jelo.

Dobro je kombinovati ovu belu ribu sa od nje kvalitetnijim tolstolobikom, šaranom ili somom. Time će se priprema pojednostaviti i ubrzati, ali će cena nešto porasti. Ipak i dalje će ostati prihvatljiva za svačiji džep. 

Foto: Shutterstock

Sastojci:

2,5 kg mešane ribe (bela riba, tolstolobik, šaran) 

prezle 

2 glavice sitno seckanog crnog luka

3-4 čena sitno seckanog belog luka

2 kašičice aleve paprike

biber i so po ukusu

1/2 kašičice sode-bikarbone

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Ribu očistiti i filetirati, pa tako odvojenu od kostiju, zajedno sa crnim i belim lukom, samleti  2 puta na sitnoj šajbni (ili usitniti u blenderu). Dodati prezle,  peršun, alevu papriku, biber i so, pa dobro zamesiti da se sve lepo sjedini. Masu ostaviti da odmori nekoliko sati, a najbolje je da prenoći.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Formirati pljeskavicu  željene veličine, uvaljati ju u prezle, pa pržiti u dosta masti, na srednjoj temparaturi po 4-5 minuta sa svake strane. 

Posluženje

Ja ovako spremljene riblje pljeskavice rado kombinujem sa tartar sosom i krompir salatom, čiji su recepti nedavno objavljeni na ovim stranicama. I ne samo to. Ljubitelji hamburgera ovu ukusnu pljesku mogu pakovati u lepinju sa zelenom salatom -putericom, čerijem, rukolom, tartar ili nekim drugim sosom ili začinima po želji.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Palenta – urbani kačamak bez premca

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar