Rezanci sa makom su tipičan vojvođanski, slatki i starinski specijalitet. Onomad, kad se nekad dobro jelo, bili su nezaobilazni, i to kao glavno jelo. Ono što je pica za Italiju ili giros za Grčku, za Vojvodinu su rezanci sa makom. Vojvođansko im je ime i nasuvo sa makom. Podjednako ih vole i mlađi i stariji. Ne bez razloga, opevao ih je i Đole Balašević: „Al se nekad dobro jelo“…
½ kg širokih razanaca
250 gr mlevenog maka
2 dl mleka
100 gr putera (ili margarina)
150 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
KORAK 1: Rezance skuvati, preručiti ih u cediljku i isprati hladnom vodom. U šerpu spusti puter i uz mešanje propržiti skuvane i isceđene rezance.
KORAK 2: U drugu posudu nasuti mleko, dodati šećer, vanilu i mleveni mak. Staviti na vatru i uz neprekidno mešanje kuvati dok mleko sa makom ne provri. Sadržaj sipati u šerpu sa rezancima i sve dobro promešati.
Posluženje
Rezanci sa makom se mogu servirati na jedan oval ili kao pojedinačne porcije. Meni uz ovako spremljene rezance uvek lepo legne dobra domaća kafica.
Vinska preporuka
Dobar izbor je kvalitetno suvo belo vino poput lepo rashlađenog šardonea.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater kuva: Danas – svetski dan Cezar salate!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare