Veliki petak je crveno slovo i po tradiciji se baš tog dana farbaju uskršnja jaja. Majstor amater vam izborom recepata posnih jela pomaže šta da pripremite za ovaj poslednji dan Velikog uskršnjeg posta.
Veliki petek je uskršnji dan kada se najviše posti. Vernici iz verskih, nevernici iz zdravstvenih ili razloga solidarisanja sa okruženjem. Ovoga dana se po običaju ne radi, a crveno slovo nije samo u crkvenom već i državnom kalendaru. Po tradiciji se baš ovog dana farbaju jaja, i to u crvenu boju, koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve. Ideje šta izneti na trpezu na ovaj važan uskršnji dan iznosim u današnjem prilogu. Predlozi za pripremu trpeze u ostalim danima uskršnjeg praznika slede u danima sedmice koja dolazi.
Kažu da je krompiruša „sirotinjska“ pita. To je tačno, ali istovremeno je i bogata. Kompliment „sirotinjska“, dobila je verovatno po sastojcima pristupačnim za svačiji džep, a njeno bogatstvo čini specifičan, diskretan i nenametljiv spoj ukusa, koji ostavlja dugotrajan užitak i nakon jela. A šta čini taj spoj ukusa, po izvornom raceptu? Testo (po mogućstvu domaće), krompir, luk, masnoća, so i biber. I pre svih – kulinarska umešnost. Ne kažu slučajno „lako je biti majstor kad imaš svega, budi majstor kada nemaš ništa”. Čini se da je krompiruša najbolji primer za to.
Sastojci
1 kg krompira (iseckan na male kockice)
2 glavice crnog luka (sitno iseckan)
1 pakovanje debljih heljdinih kora za pitu
ulje
so, biber, kim
susam
Priprema
Korak 1. Sitno iseckan crni luk propržiti da zastakli. Na luk spustiti kockice krompira, sve posoliti i pobiberiti. Dodati malo više bibera (ako vam ne smeta) jer krompiruša „voli“ njegov ukus. Sve prodinstati, uz mešanje desetak minuta. Može se dodati malo kima (ukoliko volite), promešati i ostaviti da se malo prohladi.
Korak 2. Kore staviti na radnu površinu. Voditi računa da dužina kora odgovara dužini pleha u kojem će se peći pita i ako je potrebno skratiti ih. Kore mazati rastvorom ulja i mineralne vode. Na dve trećine površine svake kore, ravnomerno rasporediti krompir i koru uvijati od nafilovanog ka praznom delu. Ređati ih u dobro zamašćen pleh, jednu do druge, bez razmaka. Kada se kore slože u pleh, premazati ih nanovo rastvorom ulja mineralne vode pa na kraju posuti susamom.
Korak 3. Staviti u donji deo, već zagrajane pećnice i peći oko 30 minuta na 180° C da pita lepo porumeni.
Korak 4. Pečene kore premazati sa malo ulja, a može i margarinom otopljenoim u toploj vodi. Pitu vratiti u isključenu i još toplu rernu da odstoji 5 minuta. Pleh izvaditi iz rerne, pokriti čistom krpom i pre serviranja, pustiti da odmori oko pola sata. Najbolja je topla, ali se sa uživanjem jede i hladna.
Alternativni recept: Flekice sa kupusom
Predjelo:
Bistre vode oko zlatiborskog sela Gostilje, na nadmorskoj visini od 1.000 metara su prebogate najkvalitetnijom pasrmkom. Nekada je bilo i puno vodenica, gde je kod vrednih mlinara nastao recept za pripremu pastrmke „na mlinarski način“. Ovako spremljena pastrmka, naprosto je fantastična. Ali! Šta ali? Ja imam goste koji su u postu. Ipak postoji rešenje. Puter iz recepta zameniću margarinom koji je zbog svog biljnog porekla i u danima posta dopušten. A u vinskoj preporuci ide jedna kratka priča o istarskom vinu i srpskoj sramoti.
Sastojci
4 pastrmke porcijašice (po 300 g)
so, biber
ulje
brašno
200 g margarina
100 g seckanog badema
1 veza iseckanog peršuna
1 dl suvog belog vina
2 limuna
1 kg krompira manje veličine
1 veze krupnije iseckane mirođije
Priprema
Korak 1. Krompir oguliti i skuvati u posoljenoj vodi.
Korak 2. Nakapati limunov sok na pastrmke, dobro ih posoliti, pobiberiti po ukusu i uvaljati ih u brašno.
U tiganju dobro zagrejati 150 g margarina i 4 kašike ulja. Pržiti pastrmke na jakoj vatri ne više od 3-4 minuta sa svake strane, pa izvaditi ribe.
Korak 3. U masnoći tiganja u kome su zgotovljene pastrmke propržiti badem, pa dodati peršun, so, biber i belo vino. Skloniti sa vatre i nastaviti sa mešanjem dok se ne dobije lep mlinarski sos kojim se preliju pastrmke.
Korak 4. U drugom tiganju, na 50 gr margarina i 2 kašike ulja propržiti mirođiju, dodati skuvan krompir, biber, i malo limunovog soka. Krompir blago pomerati i okrenuti dok ne upije mirise. Servirati ga kao prilog sa pastrmkom.
Vinska preporuka
Ova lagana pastrmka se veoma lepo slaže sa belom malvazijom ili belim burgundcem. Bez mnogo razmišljanja, moj izbor je malvazija – jedno od najboljih vina na ovim prostorima. Ali koja? Kako postoji više od 50 sorti, odnosno varijeteta koji nose ime malvazije, biram kao najbolju – Istarsku. Pravo, mirno i osvežavjuće suvo vino. Pri tome ću, verovatno počiniti jedan greh. Zbog posta? Ma, neee! Subotom i nedeljom je i u velikom postu dopušteno popiti čašu vina. Dabome kvalitetnog kao što je malvazija. Greh je ovozemaljski – svetovni. Srpski poglavica, ovdašnji Veliki brat koji vlada od leta gospodnjeg 2012, umisli da je enolog – veliki stručnjak za vino i reče malvaziji NE! Na koju je, od ovih pedesetak sorti malvazije tačno mislio da je „odvratno vino koje ničemu ne služi“ je „đubre“, pouzdano se ne zna. Na ovu moju možda nije. Ili jeste? Ipak, rizikovaću, da sramota ne bude veća. A, vi?
Alternativni recept: Pijani šaran
Pita od jabuka je omiljeni slatkiš mnogih generacija, a i danas je čest gost na našim trpezama. Za to postoji više razloga. Veoma je ukusna, a jabuke su dostupne svačijem džepu, tokom cele godine. Podjednako je vole i mladi i stari. Slobodno mogu reći da je recept koji sledi odličan. Nije malo mojih prijatelja koji, baš na ovaj način, spremaju omiljenu poslasticu i ne kriju oduševljenje. Saglasni su u tome da je rezultat fantastičan. Ova pita od jabuka ima starinski šmek, koji će vam opčiniti sva čula i ostaviti dugotrajan voćni ukus na vašem nepcu.
Sastojci
500 g tanjih kora za pitu
fil:
1 kg narendanih jabuka (nakiselih)
3 kašike griza
2 kesice venila šećera
1/2 kesice cimeta
suvo grožđe
mlevena plazma
preliv:
1 dl ulja
2 dl vode
200 g šećera
malo soka od limuna
za posipanje:
šećer u prahu
vanila šećer po ukusu
Priprema
Korak 1.
Vodu, šećer i ulje kuvati do vrenja i posle nekoliko minuta dobijeni sirup skinuti sa vatre. Ohlađen će poslužiti kao dobar preliv za ispečenu pitu.
Korak 2
Jabuke oljuštiti i izrendati pa dodati, griz, vanila šećer i cimet. Sve promešati i fil za pitu je gotov.
Korak 3.
Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Proveriti da li njihova veličina odgovara dimenzijama pleha u kojem će se pita peći, pa ih po potrebi, prilagoditi. Uzeti 3 kore, svaku premazati rastvorom ulja i mineralne vode i slagati jednu preko druge. Na svaku treću ravnomerno rasporediti već pripremljen fil od jabuka, a preko njega posuti mlevenu plazmu i suvo grožđe. Fil se ravnomerno rasporedi na ⅔ površine (svake treće kore), pa se sve tri zajedno urolaju, od nafilovanog ka praznom delu. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Ređati ih u dobro zamašćen pleh pa ih na kraju, nanovo premazati rastvorom ulja I mineralne vode.
Korak 3.
Peći u rerni 30 minuta na 200º C (dok ne porumeni). Na kraju, ispečenu i još vrelu pitu preliti pripremljenim sirupom i ostaviti da se ohladi.
Posluživanje
Ohlađenu pitu iseći i obilato posuti sa mešavinom vanile i šećera u prahu.
Alterantivni recept: Baklava
BONUS VIDEO: POSNA DIJETA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare