Foto: Shutterstock

Ovaj dijetalni recept patlidžana sa paradajz sosom je veoma ukusan, lak za pripremu i što ne reći, dostupan svačijem džepu.

Što je najvažnije dobro je došao onima koji su usred uskršnjeg posta, kao i onima koji za meso mnogo ili uopšte ne mare. Oni treći, kojima i sam pripadam, će sa dužnim poštovanjem pozdraviti ovaj izbor i prepustiti se nestvarnim ukusima ovog jednostavnog jela.

O autoru

Nebrojeno puta sam ponovio da su za mene patlidžani i pečurke ravne mesu, pa ni ovog puta „ne bi’ ja tu ništa dir’o“. Opustite se. Zatvorite oči i probajte. Zažaliti nećete.

Sastojci

patlidžan – 3 komada

ulje za prženje

brašno

so

Za sos:

1 glavica crnog luka

5-6 čenova belog luka

500 gr paradajz pirea

malo vode

*

1 kašika šećera

1 kašičica aleve paprike

so i biber po ukusu

*

peršun

mirođija

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Iseći patlidžane na kolutove, dobro posoliti i ostaviti 20-tak minuta da puste vodu. Oprati ih pod mlazom, ocediti i dobro prosušiti. Uvaljati ih, po tom u brašno i ispržiti na srednje vrućem ulju.

Još recepata Majstora amatera

KORAK 2: Priprema sosa: U istom ulju (po potrebi doliti još) kratko propržiti iseckan crni luk. Kada postane staklast dodati na kratko beli luk, pa odmah po tom i paradajz pire i malo vode. Sve pržiti dok se paradajz blago ne zgusne, odnosno dobije željenu gustinu sosa.

Pred sam kraj ga posoliti i začiniti biberom, alevom paprikom i dodati šećer. Posle 2-3 minuta sos se skida sa vatre i posipa iseckanim peršunom i mirođijom.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Prženi patlidžani se mogu lepo servirani u ovalu, preliti sosom i poslužiti. Ja često stavim sos odvojeno, pa neka uzima svako po svojoj meri i ukusu. Jede se i toplo i hladno.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

BONUS VIDEO: Keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram