Vasina torta Foto:Vladislav Mitić

Šta spremiti za Uskrs ili Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji za hrišćane simbolično predstavlja novi početak i obnovu života. Praznuje se počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa.

Nekada i duže, ako se „namesti“ još neki dan koji pogoduje našoj paganskoj sklonosti za svakolika praznovanja pa i veštinu spajanje radnih sa neradnim danima.

Na uskršnje jutro vernici prvo odlaze u crkvu, a post se prekida tek posle službe – povratkom kući. Tada počinje tucanje i uzbudljivo nadmetanje farbanim jajima. Koga je zapalo najjače – pobedničko jaje?

Ovaj veliki praznik podrazumea bogato i celodnevno posluženje. Posle kuvanih jaja, Uskršnji dan započinje bogatim doručkom, koji je prvi mrsni obrok posle sedmonedeljnog Uskršnjeg posta – najdužeg u pravoslavnom kalendaru.  Sledi zatim svečani ručak i topla domaća supa ili čorba, koja će lepo okrepiti organizam posle višednevnog posta. Ne treba isključiti ni ukusnu domaću pitu ili gibanicu kao predjelo, ali ne treba preterivati, već voditi računa da „ostane mesta“ za glavno jelo i desert. Kada je reč o glavnom jelu tradicija nalaže jagnjetinu, što ne mora biti obavezno. Možete spremiti nešto novo i neobično, što niste u prilici da jedete svakodnevno, ili Vaš izbor, što ne reći, prilagoditi raspoloživom kućnom budžetu. Složićete se da je, ipak najvažnije da taj ručak bude svojevrsni poklon i radost za celu porodicu. Jer, za Uskrs nije presudno šta će te i koliko jesti, već kako će te, skim i u kom raspoloženju provesti praznik.

Iako sam siguran da već imate dobre ideje, ovim prilogom, dajem predlog Uskršnjeg jelovnika, u uverenju da će to pomoći pravom izboru koji Vas čeka. Svako dobro i “Hristos vaskrse”!

Uskršnji desert

Iskusne domaćice za Uskrs pripremaju obavezno neke ukusne sitne kolače, ali za ovaj dan ne odustaju od dobre i raskošne torte. Mislim da su potpuno u pravu, jer torta je torta, pogotovo ova koju predlažem.

Kuva Majstor amater: Vasina torta – jedina sa muškim imenom

Sjajna Vasina torta je jedina koja nosi muško ime. Priča o imenu svedoči da je to, po svoj prilici autentično srpska torta nastala još davne 1908. godine. Za nju se, osim imena, vezuje i jedan kuriozitet, koji se baš ne uklapa u naše srpske stereotipe. Verovali ili ne, reč je o „ljubavi“ tašte prema zetu. Izvesni Paraćinac Vasa Čokrljan je, ne žaleći pare, svoju blagoslovenu suprugu odveo bečkim lekarima i tako spasao i nju i svoje potomstvo. Ali, spasao je i ćerku i unuče svoje tašte, koja je u znak zahvalnosti prema zetu, napravila raskošnu tortu. Nadenula joj ime po svom zetu Vasi. Uprkos ovoj lepoj priči spočetka 20. veka, u Srbiji se do danas, ništa promenilo nije. Tašte i zetovi još uvek ratuju. Ipak, za utehu je ostala je fantastična Vasina torta koja podseća na dane primirja.

Sastojci

za koru:

5 jaja

5 kašika šećer

1 kašika prezli

100 g mlevenih oraha

1 izrendana korica od limuna

malo putera za mazanje kalupa

za fil:

5 žumanaca

4 kašika šećera u prahu

1 d l mleka

5 kašika šećera

200 g mlevenih oraha

200 g putera ili margarina – sa sobne temperature

100 g čokolade

sok od 1 pomorandže

kora 1 pomorandže – narendana

za šam:

4 belanca

250 g šećera

1,5 – 2 dl  vode

Priprema

Ova torta se sastoji od jedne kore kao osnove, fila u sredini i šama, odnosno čvrsto ulupanog belanca, po vrhu.

Korak 1.

Priprema kore: Odvojiti belanjca od žumanjaca. Uz postepeno dodavanje šećera, mikserom  umutiti čvrst sneg od pet belanaca i pred kraj dodati i žumanjca. Zatim dodati  prezle, orahe i koru od limuna, pa lagano ručno – žicom pomešati sa snegom od belanaca. Izneti kalup za tortu prečnika 24 cm, dno pokriti pek papirom, a bočne stranice zamastiti puterom. Pripremljenu masu sipati u kalup, izravnati gornu površinu i peći je u rerni zagrijanoj na 180°C, 20 – tak minuta. Koru ostaviti da se ohladi u kalupu, pa je izvaditi, skinuti pek-papir i prebaciti na tacnu na kojoj će se torta filovati i na kraju biti poslužena.

Korak 2.

Priprema fila: U manji metalni sud ubaciti 5 žumanjaca i mutiti ih žicom uz postepeno dodavanje šećera u prahu (4 kašike). Potom ih staviti na paru (na nešto veći sud u kome vri voda) i kuvati ne duže od 5 minuta, pa ostaviti sa strane.
Prokuvati mleko sa 5 kašika šećera i dok je vrelo preliti preko oraha. Mleka treba tek toliko da se orasi napare, ali ne i da plivaju. I njih ostaviti sa strane.

Sada mikserom umutiti puter sa sobne temparature, pa nastaviti miksanje uz postupno dodavanje pripremljenih sastojaka sledećim redom: oraha poparenih u mleku, žumanjca skuvanih na pari, čokolade otopljene na pari ili mikrotalasnoj, rendanu koru i sok od pomorandže. Gotov fil treba da je kremast i srednje gustine, pa treba voditi računa o količini soka koji se dodaje, kako ga ne bi isuviše razredili.

Korak 3.

Prvo filovanje: Koru malo natopiti sa sokom od pomorandže, a zatim naneti fil i lepo ga raspotediti po celoj površini uključujući i tanji sloj sa spoljnje strane kore. Dok se ne završi priprema šama koja sledi, koru sa filom treba držati u frižideru.

Korak 4.

Priprema šama: Šećer preliti vodom i staviti na umerenu vatru da se špinuje, sve dok ne dobije gustinu i izgled meda. Sa 2 d l vode špinovanje će trajati oko pola sata.

O autoru:

U potpuno suv sud ubaciti i mutiti mikserom 4 belanca koja su bila najmanje sat vremena na sobnoj temparaturi. Kada se stvori čvrst šne, nastaviti miksanje uz sipanje vrućeg špinovanog šećera u tankom mlazu. Mutiti sve dok se sadržaj potpuno ne ohladi.

Korak 5.

Drugo filovanje: Izvaditi tortu iz frižidera i nanositi šam, pazeći da se pri tom ne prave džepovi vazduha. Površinu poravnati širokom špatulom ili nožem koji je dobro povremeno provući kroz vrelu vodu. Tortu posuti rendanom čokoladom i staviti u frižider da prenoći do upotrebe.

Posluživanje

Evo kako izrezati totu. Pre sečenja, tortu izvaditi i držati na sobnoj temperaturi 20 – tak minuta. Nož provući kroz vrelu vodu, kako bi se malo ugrejao, obrisati ga i vertikalno zabosti u centar torte. U tom položaju nož polako povlačiti ka spolja i kada dođete skoro do ivice oboriti ga.

Saveti uz ovaj recept

Prilikom filovanja možete staviti obruč kalupa (sa pomerajućim dnom) oko kore i preko naneti fil. Zajedno sa kalupom koru sa filom ubaciti u frižider da se stegne. Isto možete uraditi i prilikom završnog nanošenja šama.
Ukoliko vam ne ide za rukom nimalo jednostavna priprema šama za ovu tortu, zamenite ga gotovom šlag penom

Predlog i drugih slatkiša:

Na pladnju se moraju zašareniti sitni kolači:

Foto: Vladislav Mitić

Vanilice

Foto:Vladislav Mitić

Šape

Foto: Shutterstock

Rozen sa makom i čokoladom

Srećne praznike, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar