I napravih, uz Đoletovu pomoć baš finu, laganu stvar.
Tad još nisam birao
ni gde, ni šta sam kuvao
a baš u tom je čar
ona je došla tad i rekla
„Pokušaj, napravi jednom bar
za mene neku finu, sporu stvar
finu, laganu stvar“…
I evo je. Piletina u sosu od šampinjona. Za nju i za sve vas – fina, lagana stvar.
700 gr belog pilećeg mesa
2 kašike brašna
so i biber po ukusu
malo aleve paprike
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera
*
400 gr šampinjona (iseckanih na veće i srednje debele listove)
1 veća glavica crnog luka (isečenog na kolutove)
2 čena belog luka (sitno seckanog)
Za sos:
3-4 kašike maslinovog ulja
3 kašike brašna
2 dl pileće supe (ili voda sa pilećom kockom)
1 kašika limunovog soka
200 gr pavlake za kuvanje
1/2 veze mirođije
grančica ruzmarina
so po ukusu
*
100 gr rendanog kačkavalja
KORAK 1: Meso izrezati na komade srednje veličine, pa ga posoliti, pobiberiti i posuti sa malo aleve paprike. Uvaljati ga u brašno.
KORAK 2: Tako pobrašnjenu piletinu propržiti u tiganju na puteru i maslinovom ulju oko 5 minuta, dok ne dobije lepu rumenu boju. Izvaditi je i prebaciti u pleh koji kasnije ide u rernu.
KORAK 3: U istom tiganju i preostaloj masnoći na tihoj vatri pržiti pečurke i luk 5-6 minuta dok šampinjoni ne smekšaju i ne ispari tekućina koju su pustile. Pred kraj dodati iseckan beli luk, pa sve prebaciti u pleh sa piletinom.
KORAK 4 – priprema sosa: Uz neprekidno mešanje u tiganj sipati maslinovo ulje i brašno, pa pileću supu. Kada provri nastaviti mešanje i dodati pavlaku, limunov sok, mirođiju i ruzmarin. Sa količinom dodate supe se postiže željena gustina sosa. Na kraju probati sos i proveriti ukus, pa ga sipati u pleh preko piletine i šampinjona.
KORAK 5: Pleh prekriti alu-folijom, ubaciti u zagrejanu rernu na 180 stepeni C i peći 20-tak minuta. Skinuti alu foliju, sve posuti rendanim kačkavaljem, vratiti u rernu i peći još 10-tak minuta.
Servirati na veće plitke tanjire i ukrasiti limunom i grančicama mirođije. Poslužite i odgovarajuću salatu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare