Pašteta od patlidžana odlično ide sa tostom, prepečenim raženim hlebom, a stari dobri uštipci su stvoreni za nju. Veoma lepo se slaže i sa dobarim roštiljem.
Što se mene tiče brusketi sa belim lukom i ovaj fantastičan namaz su idealna kombinacija. Toliko dobra da se uvek „razvalim“ od te klope.
Kako sam to ovde već ranije rekao, za mene su patlidžani i pečurke uspešna zamena za meso. Otuda je i pašteta od ovog sjajnog „mesnatog“ povrća, nalik namazu nekog laganog, na primer pilećeg mesa. Začini i maslinovo ulje daju ovom jelu doista jednu retku i neobičnu mešavinu aroma i ukusa.
Sasvim dovoljan razlog da zasučemo rukave. Zar ne?
1.5 kg patlidžana
so
4-5 čena izgnječenog belog luka
1 veza iseckanog svežeg peršuna
Sok od 1 limuna
malo soja sosa
1,5 dl maslinovog ulja
KORAK 1: Patližane raseći po dužini na polovine. Zaseći, sa unutrašnje strane „meso“ patlidžana, unakrst na kockice. Usoliti ih, pa ostaviti 30-tak minuta da puste vodu, a zatim ocediti i posušiti. Politi ih maslinovim uljem i peći u rerni na 180 stepeni C – 30 do 40 minuta (zavisno od veličine). Gotov je kada potpuno smekša.
#related-news_0
KORAK 2: Pečen patlidžan prohladiti, pa kašikom odvojiti meso patlidžana i koru odstraniti. Dodati beli luk, limunov sok, malo soja sosa i malo bibera. Uz postepeno dodavanje ulja sve ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Probati i dosoliti ako je potrebno.
Kada se namaz ohladi, prebaciti ga u činiju ili teglu sa poklopcem, pa čuvati u frižideru.
Pašteta od patlidžana odlično ide sa tostom, prepečenim raženim hlebom, a stari dobri uštipci su stvoreni za nju. Veoma lepo se slaže i sa dobarim roštiljem. Što se mene tiče brusketi sa belim lukom i ovaj fantastičan namaz su idealna kombinacija. Toliko dobra da se uvek „razvalim“ od te klope.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: