Barene paprike za zimnicu najbolje pravi moja sestra Branka. Ne znam šta im radi, ali taj jedinstven slatkasto-kiselkast ukus, intenzivan, a istovremeno blag i diskretan, postiže samo ona. Možda je to razlog što se do danas nisam usudio da ih spremim. I još nešto. Imao sam muke da joj izmamim recept. Kaže: „Pa, ne znam. Ja to odokativno“. Ipak recept je pred vama. Odokativan ili ne – najbolji je.
4 kg paprika babura
Za presolac:
2 l vode
300 g soli
450 g šećera
0,5 dl esencije
3 kašike suncokretovog ulja
10 – 12 zrna bibera
KORAK 1: Paprike dobro oprati, odstraniti dršku sa semenkama i svaku preseći na pola. Tako očišćene, ubaciti u blago posoljenu ključalu vodu i bariti, ne više od 2 – 3 minuta.
Kada se malo prohlade složiti ih u tegle od 750 ml. i pritisnuti plastičnom rešetkicom.
KORAK 2: Vodu sa sastojcima za presolac zagrejati da proključa, pa tako vrelu sipati u paprike, par milimetara od vrha tegle. Na svaku odmah navrnuti metalni poklopac, pa ih sve umotati i ušuškati u neko ćebe, da se postepeno i potpuno ohlade. Čuvati ih na hladnom i mračnom mestu.
Savet uz ovaj recept
Ako je moguće paprike barite na otvorenom, jer su prilikom kuvanja isparenja intezivna.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Brankova Pizza Quattro Formaggi !?
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA