Prođe leto a ja ne predstavih, meni gotovo jedinu dopadljivu kombinaciju slanog i slatkog – pršutu sa dinjama.
Malo jelo, večera, predjelo ili desert!? Bez kuvanja, sveže. Zapravo ovo i nije neki, „pravi“ recept. Način pripreme i slaganja dinje, pršute, sira i po neke smokve, zavisi od nas samih i treba da bude, opušten, zabavan i kreatvan čin.
Ovo jelo je u Italiji toliko cenjeno, da su mu italijani posvetili festival “Sagra del melone e festa del prosciutto crudo”, koji se organizuje svake godine od 17-23 jula u Padovi. Nama su dinje još na dohvat ruke, pa neka ovo bude pozdrav letu koje je uveliko iza nas.
1 manja dinja
120 g sira – gorgonzole ili mocarele
120 g pršuta
2-3 smokve
malo majčine dušice ili nane (najbolje sveže)
i šaka rukole
Za dresing:
1 kašika meda
sok od jednog limuna
2 kašike balzamiko sirćeta
so, biber
KORAK 1: Dinju očistiti, izrezati na kriške i umotati pršutom. Ili (i) složiti kanapee od pršuta i sira, pa poslužiti sa kriškama dinje. Ili (i) složiti kanapee od dinje, pršute i sira . Ili (i) sve to nekako drugačije, kako nam se učini zgodno. Dinje, sir i pršut posuti sa listićima majčine dušice ili nane.
KORAK 2 – priprema dresinga: Ocediti sok od 1 limuna, dodati balzamiko sirće, med, malo bibra i sasvim malo soli, pa sve dobro izmešati. Ovom mešavinom isprskati kriške dinje i pripremljene kanapee, pa poslužiti.
Ovu slatkasto – slanu kombinaciju dinje, pršute i sira najbolje je zaliti belom, po mogćnosti istarskom malvazijom.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Gnječeni pasulj bez povoda i prinude
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: