Tarator salata je fino, lagano jelo, koje zaslužuje status „recepta dana“ zbog svoje diskretne aromatičnosti, kao i fantastično blagog i osvežavajućeg ukusa.
Tarator salata od krastavaca ili kako je neki zovu „hladna čorba“, je tradicionalno jelo Bugarske i Makedonske kuhinje. Jede se na celom Balkanu, ali i u Mađarskoj, Turskoj, Iranu, Siriji.
Opšteprihvaćeno je mišljenje da braća Bugari prave najukusniji tarator. Za to zasluge nesumnjivo pripadaju čuvenom „bugarskom jogurtu“. Osim što je zdravo i što utiče na dugovečnost, ovo preukusno kiselo mleko, u kombinciji sa svežim krastavcima, čini tarator jedinstvenim.
Recept za ovo jelo je vrlo jednostavan i staje u nekoliko redaka. Ipak, dajam mu prostor i važnost „recepta dana“ zbog njegove diskretne aromatičnosti, kao i fantastično blagog i osvežavajućeg ukusa.
Tarator je pogodan za svako doba godine. Možete ga jesti i samog, za večeru kao obrok ili za ručak, kao salatu uz neko glavno jelo. Kako god odlučite nećete pogrešiti.
3-4 sveža krastavca
3-4 čena belog luka ili jedan struk mladog belog luka
3 dl kiselog mleka (najbolje domaćeg) ili kefira
½ veze sveže mirođije
1 kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu
U nabavci izabrati krastavac, onaj sa tanjom korom. Oprati ga i iseći na tanke listiće, pa mu dodati sitno naseckan beli luk i mirođiju. Posoliti, pobiberiti i nasuti maslinovo ulje i hladno kiselo mleko. Sve promešati i još dobro rashladiti.
Ko voli može krastavac narendati na sitno rende i dobro izmešati ili izmiksati sa ostalim sastojcima, dok se ne dobije glatka masa, odnosno hladna čorba od krastavaca.
Dobro ohlađen tarator sipati u u jednu lepu veću činiju, ili servirati kao pojedinačne porcije. Ukrasiti ga sa nekim kolutom krastavca, grančicom mirođije, komadićima oraha ili nekih drugih orašatastih plodova.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: