Tokom zimskih meseci mnogi ljudi vole da uživaju u toploj, utešnoj hrani a malo šta se može uporediti sa ukusnim tanjirom pire krompira uz obrok. Iako je to jednostavno i zasitno jelo, teško ga je uvek napraviti savršeno: nekad ispadne lepljiv, vodenast ili grudvast.
Međutim, prema rečima jednog stručnjaka za kuvanje, postoji jednostavan način da vaš pire krompir uvek bude kremast i ukusan i potrebna su vam samo dva sastojka koja gotovo sigurno već imate u frižideru.
Kuvar Maks, poznat na TikToku kao „Meals with Max“, podelio je za aplikaciju Parsnip recept kako da napravite „savršeni pire krompir“ svaki put i nije toliko komplikovano kao što deluje. Ako vam ovo jelo obično ne uspeva, on kaže da je to česta muka mnogih ljudi.

Maks objašnjava da je najvažnije da krompir isecate na komade slične veličine kako bi se ravnomerno skuvali.
„Zatim ih stavite u šerpu i prelijte hladnom vodom, nikako toplom, jer ako je voda vruća, spoljašnji sloj krompira će se skuvati brže od unutrašnjeg,“ kaže on.
„Dodajte malo soli, stavite na ringlu i pustite da se lagano kuva oko 20 minuta, dok se ne počne raspadati kada ga probodete viljuškom. Zatim ga procedite i ostavite da se osuši na pari minut-dva. Volim da koristim presač za krompir jer pomaže da pire bude glatke i prozračne teksture. Nakon toga dodajte toplo mleko i puter to se lepo sjedini i daje bolju strukturu.
„Pire treba da bude mekan, pahuljast i kremast. Na kraju dodajte so i dosta crnog bibera, promešajte i to je to, savršen pire krompir.“
Mnogi ljudi dodaju pavlaku kako bi poboljšali ukus i teksturu, ali Maks tvrdi da je kombinacija toplog mleka i putera ključ uspeha. Toplo mleko se bolje meša sa krompirom i sprečava lepljivu teksturu. Korišćenje toplog mleka je presudno, jer hladno mleko može ohladiti pire i naterati vas da ga više mešate a previše mešanja čini pire gustim i gumenim.
Takođe, puter treba dodati prvi, jer on pomaže da se razvije bogata, kremasta struktura. Naravno, ova dva sastojka ne samo da poboljšavaju teksturu, već i pojačavaju ukus.
Maks dodaje još jedan koristan savet: koristite presač za krompir ako želite najglatkiji i najpahuljastiji pire. Na taj način se krompir ne pretvori u lepljivu masu.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare