Iskreno, kada su paste u pitanju, za mene je karbonara ispred svih na prvom mestu. Na visokom drugom je nesumnjivo pasta sa sosom a la bolonjeze, koja je danas pred vama. Ovaj čuveni sos od mesa se koristi podjednako po celoj Italiji, a ni sami Italijani nisu utvrdili da je njegovo poreklo vezano za grad Bolonju. Bilo kako bilo, ovaj mesni sos je odličan uz mnoga jela, ali uz špagete pogotovo.
6 kašika maslinovog ulja
1 kocka putera
so i biber po ukusu
1 glavica crnog luka – iseckana
1 narendana šargarepa
4 čena belog luka
½ kg junećeg mlevenog mesa (od plećke ili vrata)
2 dl crvenog vina
grančica ruzmarina
3 lista lovora
200 g svežeg paradajza ili pelata
200 g paradajz pirea
1 kašika šećera
½ veze peršunovog lista
500 g špageta, najbolje taljatela
#related-news_0
KORAK 1: Na maslinovom ulju i puteru pržiti crni luk i, kada zastakli, ubaciti šargarepu, pa beli luk. Posle jednog minuta, čim beli luk zamiriše, unutra ide mleveno meso, pa so i biber. Uz mešanje sve dinstati dok meso ne promeni boju u braonkastu.
KORAK 2: Sipati vino i mešati na tihoj vatri dok vino ne ispari. Dodati zatim lovor i ruzmarin, pa pelat, paradajz pire i šećer. Zatim doliti vodu i krčkati na tihoj vatri 30-ak minuta. Ako za to vreme tekućina ispari, sipati još vode po potrebi. Na samom kraju dodati peršun.
KORAK 3: Skuvati špagete, pa ih sa malo vode u kojoj su se kuvale dobro izmešati sa pripremljenim sosom i ostaviti nekoliko minuta na vatri da se sve zajedno još malo ukuva.
Posluženje
Gotovo jelo posuti parmezanom, a na sto obavezno servirati i ovaj ukusni sir.
Savet uz ovaj recept
Uz ovaj sos uputno je koristiti taljatele (šire špagete). Pripremljene su od grubog i poroznog testa i bolje vezuju sosove, naročitio one pune i „teške“ poput sosa bolonjeze.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: S nogu – rolnice od šunke i sira
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare