Tulumbe potiču još iz Otomanskog carstva, a i te kako su se odomaćile kod nas i na celom Balkanu. To je testo najpre prženo u dubokom ulju, pa potopljeno u šećerni sirup (šerbet ili agdu). Reč je o veoma ukusnom i "jakom" slatkišu, koji mnogi ne prave misleći da je komplikovan. Šta reći, zahtevne jesu i traže da se potrudimo oko njih, ali su zapravo prilično jednostavne.
Za šerbet ili agdu:
800 gr šećera
800 ml vode
2 kesice vanilin šećera
1 limun izrezan na kolutove
Za testo:
½ l vode
1 prstohvat soli
½ dl ulja
30 gr putera
300 gr brašna – tip 405
½ kesice praška za pecivo
4 jajeta
Za prženje:
1 l ulja
KORAK 1 – priprema šerbeta: Vodu, šećer i vanilu i na najjačoj vatri pustiti da provri. Potom smanjiti vatru na srednju temperaturu, poklopiti da ne prska i nastaviti kuvati 20-ak minuta. Pred kraj ubaciti i kriške limuna. Gotov šerbet ostaviti da se dobro ohladi pre daljne upotrebe.
KORAK 2 – priprema testa: U šerpu sipati vodu, dodati so, ulje i puter, pa staviti na šporet. Kada tečnost provri, šerpu skloniti sa vatre i postepeno, uz mešanje varjačom, dodavati brašno, pa i prašak za pecivo.
Mešati sve dok se smesa lepo ne sjedini. Vratiti šerpu na vatru i mešati bez prekida oko tri minuta na srednjoj temperaturi kako bi se masa zgusnula i što više tekućine isparilo. Kada počne lako da se odvaja od zidova šerpe, testo je gotovo i treba ga skloniti sa vatre i preručiti u drugu posudu. Na kraju penasto umutiti jaja, postepeno ih dodavati u prohlađeno testo i mikserom sve mutiti dok se ne sjedini. Dobijeno testo treba da je čvršće, ali opet ne pretvrdo.
KORAK 3: U pliću šerpu ili dublji tiganj sipati litar ulja da tulumbe mogu da plivaju. Na špric za tulumbe staviti odgovarajući nastavak, a vrh drvenog dela šprica umočiti u ulje. Napuniti špric testom, pa istiskivati tulumbe u hladno ulje, na oko 10 cm dužine. Voditi računa da ne budu jedna uz drugu da se ne bi slepile kada narastu.
Sada šerpu sa tulumbama i uljem staviti na šporet uključen na srednju temperaturu (na četvrti od šest podeoka). U početku će se same okretati u ulju, a kasnije im treba povremeno „pomoći“. Kad prođe 20-ak minuta od stavljanja na vatru, tulumbe će dobiti lepu zlatnu boju, postati čvrste i hrskave, što će biti znak da su gotove.
KORAK 4: Rešetkastom kašikom vaditi tulumbe i spustiti ih u sud sa šerbetom da zamočene sa svih strana odstoje nekoliko minuta. Tada se vade u činiju za serviranje i kašikom preliju sa malo šerbeta – tek da zacakle. Ohladiti ih u frižideru.
Savet uz ovaj recept
Kada ispečete prvu turu tulumbi i želite da pečete i drugu, obavezno prohladite ulje da bude tek toplo. Ako sveže tulumbe spustite u vruće ulje, rizikovaćete da se deformišu i popucaju.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Pašteta od patlidžana najbolja sa brusketima
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare