Kuva Majstor amater: Tufahije, vikleri i nestašluci

Gastro 26. maj. 202113:00
Podeli:
Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Vladislav Mitić

Bile su za nas pravi luksuz u poređenju sa ostalim slatkišima od jabuke. Baš te i takve tufahije do danas mi mirišu na detinjstvo, kuću, komšiluk koga više nema. U meni bude još jedno, tada tužno, a danas nostalgično i uzbudljivo sećanje na nestašluk moje drugarice Mirsade.

„Tuffah“ je arapska reč, u prevodu „jabuka“. Recept za ovu poslasticu su u Bosnu doneli Turci i ona se tu jede do danas. Najviše u Bosni, Makedoniji i kod nas u Srbiji. Osim svežih, jabuke su se u mojim dečačkim – banjalučkim danima jele na više načina. Kao pita od jabuka, jabuke u šlafruku, jabuke posute šećerom i pečene u smederevcu i jabuke kao tufahije. Ove poslednje su bile pravi luksuz u poređenju sa ostalim slatkišima od ove voćke. Baš te i takve tufahije do danas mi mirišu na detinjstvo, kuću, komšiluk koga više nema. U meni bude još jedno, tada tužno, a danas nostalgično i uzbudljivo sećanje na nestašluk moje drugarice Mirsade.

O autoru:

Majka ju je odrala od batina što je bez pitanja njenim viklerima nameštala, kako se kod nas tada govorilo, flizuru sa „l“. Reći ćete, pa šta? Baš ti metalni vikleri služili su samo za vađenje sredine jabuka namenjenih za tufahije. I Mirsada i mi komšijska deca bili smo neko vreme uskraćeni za tufahije, koje je njena majka ponajbolje pravila. Ipak, sve je vrlo brzo došlo na svoje mesto. Celo komšijsko stubište je nanovo mirisalo na ovaj predivni kolač, a devojčicama, za nauk, nije padalo na pamet da sa tufahija-viklerima prave flizure sa „l“.

Sastojci:

Za kuvanje jabuka:

10 manjih jabuka iste veličine (zlatni delišes ili greni smit)

2,5 l vode

200 gr šećera

1 kesica vanile

sok od pola limuna

Za sirup:

400 gr šećera

1 l vode

Za fil:

250 gr sitno mlevenih oraha

3 kašike šećera u prahu

2 kašike meda

50 gr suvog grožđa

2 prstohvata cimeta

1 kesica vanile

1 dl mleka

2 belanca

Za dekoraciju:

slatke pavlaka ili šlag

Još recepata Majstora amatera

Priprema:

KORAK 1: Prilikom kupovine izabrati tvrđe jabuke koje nisu prezrele. Oguliti ih, izdubiti im sredinu tako da sve koštice budu povađene (najbolje spravicom za iskruživanje) .

KORAK 2 – Poširanje (kuvanje) jabuka: u veću šerpu sipati vodu, dodati šećer i limunov sok, pa staviti na vatru da proključa. Zatim podesiti šporet na srednju temparaturu i u vrelu vodu spustiti jabuke.

Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Vladislav Mitić

Poklopiti ih i kuvati od tri do 10 minuta, da ne budu ni tvrde ni suviše mekane, već nešto između. To zavisi od veličine, ali se dešava da jabuke iste vrste i veličine traže različitu dužinu kuvanja. Zato je najsigurnije to nekoliko puta kontrolisati tako što ćemo jabuku kašikom dići iz vode i pritiskanjem sa dva prsta proveriti da li su „počele da dišu“. Gotove, kuvane jabuke izvaditi iz šerpe i poređati ih, najbolje u vatrostalnu posudu.

KORAK 3: Priprema fila: pomešati orahe, šećer u prahu, cimet, vanilu i suvo grožđe, sve preliti vrelim mlekom i izmešati da se smesa dobro sjedni. Neka vas ne mrzi da suvo grožđe prethodno potopite u vrelu vodu da nabubri. Belanca umutiti u čvrst sneg i lagano pomešati sa pripremljenom masom, a zatim sve prebaciti i špric ili kesicu za filovanje.

KORAK 4: Odvojiti oko litar vode u kojoj su se jabuke kuvale, u nju sipati šećer, pa sve zagrejati da provri. Potom smanjiti vatru na srednju temparaturu i kuvati desetak minuta dok tečnost ne dobije gustinu sirupa.

KORAK 5: Filom napuniti udubljenja već skuvanih jabuka, sve do ivice. Ukoliko preostane, može se još fila dodati svakoj jabuci (napraviti im nešto poput kapice).

KORAK 6: Napunjene jabuke staviti u sredinu zagrejane rerne na 200 stepeni C i peći ih do 15 minuta, odnosno dok blago ne porumene po površini. Tada se izvade iz rerne, zaliju šećernim sirupom i dobro ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.

Posluženje

Tufahije je najbolje servirati u manje zdelice, dodati im malo sirupa i dekorisati ih slatkom pavlakom ili šlagom. Vrh je lepši ako se preko prošara desertnom čokoladom, pa na kraju ukrasi polovinom jezgra oraha. Ali kako trešnje upravo dolaze, greh bi bio njima ne krunisati ove prelepe tufahije. Kolač od jabuka i oraha možete držati nekoliko dana na hladnom, ali je dobro da jabuke budu što više potopljene usirupu kako se ne bi isušile.

Savet uz ovaj recept:

Ako tufahije pravite prvi put, nabavite nekoliko jabuka viška, za svaki slučaj, ako vam bušenje ne bude išlo od ruke ili vam se jabuke prekuvaju.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra: Majstor amater: Šufnudle – magična formula „dva u jedan“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar