Najbolji prilog za najbolje punjene šampinjone je današnji sočni i kremasti beli rižoto.
Risotto, kako glasi originalni naziv, dolazi sa severa Italije. Može se poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Služi se sa različitim vrstama ribe, morskim plodovima, piletinom, a odlično ide i uz povrće, naročito pečurke.
Upravo su one (pečurke) razlog što baš danas objavljujem ovaj recept. Sutra ću, na ovim stranicama portala, pripremati punjene šampinjone zapečene u rerni. Najbolji prilog – za najbolje punjene šampinjone – biće današnji sočni i kremasti beli rižoto.
Evo kako se sprema:
400 gr pirinča
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
1 glavica luka
2 čena belog luka
1 parče korena celera
2 dl belog vina
1 l kipuće supe
so po ukusu
Za kraj:
1 kašika maslaca
40 gr sira ribanca
1 kašika seckanog peršunovog lišća
KORAK 1: Na maslinovom ulju i puteru prodinstati, crni luk, beli luk i sitno sjeckani koren celera. Dodati pirinač i sve propržiti 2 – 3 minuta, dok pirinač ne postane staklast.
KORAK 2: Sipati vino i uz mešanje na tihoj vatri kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati kutlaču ranije pripremljene vruće supe u pirinač i lagano mešati. Kad pirinač upije svu tekućinu, dodati uz mešanje još jednu kutlaču supe, sve dok i ova tekućina ne uvri. Ceo postupak ponavljati narednih 15-tak minuta dok ne iskoristite svu supu i dok pirinač ne omekša. Pri kraju kuvanja treba proveravati tvrdoću pirinča što češće, kako se ne bi prekuvao. Važno je ne ubrzavati ceo postupak i ne sipati više supe odjednom, već to činiti postepeno.
KORAK 3: Skinuti rižoto sa vatre i dodati nariban sir i otopljen puter, koji rižotu daje lep i poseban „šmek“. Sve promešati i ostaviti da odstoji, nekoliko minuta pre serviranja.
Posuti naseckanim peršinovim lišćem i servirati.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: