Beli rižoto Majstor amater
Beli rižoto; Foto: Shuterstock

Najbolji prilog za najbolje punjene šampinjone je današnji sočni i kremasti beli rižoto.

Risotto, kako glasi originalni naziv, dolazi sa severa Italije. Može se poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Služi se sa različitim vrstama ribe, morskim plodovima, piletinom, a odlično ide i uz povrće, naročito pečurke.

O autoru

Upravo su one (pečurke) razlog što baš danas objavljujem ovaj recept. Sutra ću, na ovim stranicama portala, pripremati punjene šampinjone zapečene u rerni. Najbolji prilog – za najbolje punjene šampinjone – biće današnji sočni i kremasti beli rižoto.

Evo kako se sprema:

Sastojci

400 gr pirinča

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika putera

1 glavica luka

2 čena belog luka

1 parče korena celera

2 dl belog vina

1 l kipuće supe

so po ukusu

Za kraj:

1 kašika maslaca

40 gr sira ribanca

1 kašika seckanog peršunovog lišća

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: Na maslinovom ulju i puteru prodinstati, crni luk, beli luk i sitno sjeckani koren celera. Dodati pirinač i sve propržiti 2 – 3 minuta, dok pirinač ne postane staklast.

KORAK 2: Sipati vino i uz mešanje na tihoj vatri kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati kutlaču ranije pripremljene vruće supe u pirinač i lagano mešati. Kad pirinač upije svu tekućinu, dodati uz mešanje još jednu kutlaču supe, sve dok i ova tekućina ne uvri. Ceo postupak ponavljati narednih 15-tak minuta dok ne iskoristite svu supu i dok pirinač ne omekša. Pri kraju kuvanja treba proveravati tvrdoću pirinča što češće, kako se ne bi prekuvao. Važno je ne ubrzavati ceo postupak i ne sipati više supe odjednom, već to činiti postepeno.

KORAK 3: Skinuti rižoto sa vatre i dodati nariban sir i otopljen puter, koji rižotu daje lep i poseban „šmek“. Sve promešati i ostaviti da odstoji, nekoliko minuta pre serviranja.

Posuti naseckanim peršinovim lišćem i servirati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar