Danas ide još jedno fantastično letnje jelo. Ne i poslednje, jer su nam tikvice, srećom dostupne tokom cele godine. Dakle, danas su pred vama punjene tikvice uz sos od mirođije!
Obožavam tikvice. Od početka našeg druženja na Novoj RS, objavio sam nekoliko recepata od ovog savršenog povrća: „Krem od tikvica“, „Pita od tikvica – baš, baš zalogaj!“, „Letnje, a gurmansko – musaka od tikvica“.
Danas ide još jedno fantastično letnje jelo. Ne i poslednje, jer su nam tikvice, srećom dostupne tokom cele godine.
Dakle, danas su pred vama punjene tikvice uz sos od mirođije!
5 mladih tikvica srednje veličine
ulje
glavica crnog luka
2 čena belog luka
350 g mlevenog mesa
200 g pirinča
so i biber
½ veze sveže mirođije
2 dl vode
so i biber
puna kašika svinjske masti ili 1dl ulja
3 kašika mekog brašna
1 veza sveže mirođije
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
bibera po ukusu
3 čena iseckanog belog luka
2 šolje hladne vode, supe ili mleka
1 kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta
KORAK 1: Iseckati crni i beli luk i mirođiju , a pirinač očistiti i oprati pod mlazom hladne vode.
KORAK 2: Tikvice oprati i izrezati na željenu dužinu, koja ne treba biti manja od 5 cm. Svakom izrezanom delu tikvice izdubiti sredinu, ostavljajući im pri tom dno.
KORAK 3 – umak od mirođije: U zagrejanu masnoću dodati brašno, propržiti ga i pred kraj dodati beli luk. Kad brašno dobije zlatnu boju naliti hladno mleko, dodati šećer, so i sok od limuna. Uz mešanje varjačom ili ručnom mutilicom, kuvati do željene gustine, pa na samom kraju dodati izgnječen beli luk, biber po ukusu i naravno mirođiju.
KORAK 4 – fil za tikvice: Na ulju propržiti crni luk i kad zacakli, dodati mleveno meso i dinstati dok ne promeni boju. Dodati, zatim beli luk, pirinač, mirođiju i sredinu koju smo izdubili iz tikvica. Sve pobiberiti, posoliti i dobro promešati. Uliti vodu i sve staviti na vatru. Čim provri, sud skloniti sa vatre i ostaviti poklopljen 10-ak minuta da odstoji.
KORAK 5: Tikvice napuniti, pripremljenim filom i posuti narendanim sirom
KORAK 6: Rernu zagrejati na 210 stepeni C i peći 30-tak minuta
Ispečene tikvice preliti umakom od mirođije ili ga poslužiti odvojeno, da svako uzima po volji.
Prijatno, želi Vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Sezona jesen: Krem čorba od bundeve
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: