Povrtni temeljac
Povrtni temeljac Foto:Shutterstock

Izbor recepta za temeljac od povrća je njegova neutralnost i mogućnost kombinovanja sa najrazličitijim jelima. Sutra kuvam rizi-bizi i za negovu pripremu kanim iskoristiti današnji povrtni temeljac.

Mnogi recepti na spisku sastojaka sadrže i temeljac iliti bujon, što nas uglavnom zatekne nespremne. S pravom se kaže da bez bujona nema dobre kuhinje. Osnovni je i nezaobilazan sastojak u pravljenju jednostavnih ili složenijih supa i čorbi, za podlevanje raznih rižota, variva, umaka i drugih jela.

O AUTORU:

Priprema se od povrća ili različitih vrsti mesa – govedine, piletine i ribe. Moj izbor povrtnog temeljca je njegova neutralnost i mogućnost kombinovanja sa najrazličitijim jelima. Treba pomenuti da je bujon jedan od najstarijih lekova tradicionalne medicine. Ovako pripremljen predstavlja koncentrat hranljivih sastojaka i prirodan je eliksir za probleme sa probavom i bolestima digestivnog trakta.

Sastojci

1 kg povrća po izboru (crni luk, šargarepa, celer, koren peršuna, tikvice, beli luk, paradajz …)

2 lista lovora

20-tak zrna bibera

3-4 kašike ulja

4 litra vode

Povrtni temeljac
Povrtni temeljac Foto:Shutterstock

PREPORUČUJEMO:

KORAK 1: Povrće očistiti, izrezati na manje komade i dinstati na ulju uz povremeno mešanje. Kada povrće omekša i promeni boju, uliti vodu i pustiti je da proključa. Tada temparaturu smanjiti na srednje jaku, povrće poklopiti i ostaviti da kuva oko sat vremena.

KORAK 2: Povrće procediti i tekućinu (temeljac) ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Do upotrebe ga čuvati u frižideru gde može stojati 5-6 dana ili u zamrzivaču do mesec dana. Radi lakše upotrebe, temeljac je najbolje zalediti u kalupima za kolače i mafine, a potom ih premestiti u kesice za zamrzavanje. Soliti tek prilikom upotrebe.

Povrtni temeljac
Povrtni temeljac Foto:Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Povrće koje ste procedili ne bacajte, već napravite od njega pire. Dodajte željene začine i masnoću, pa poslužite kao lep i ukusan prilog uz neko jelo. Izbegavajte dodavanje jakih začina, koji mogu prevladati blag ukus temeljca i stvoriti gorak ukus. Ako u pripremi povrtnom bijonu dodate meso ili sveže šuplje kosti, dobit ćete mesni temeljac.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva Majstor Amater: Rizi-bizi svima OK, a deci najgotivniji

***
Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar