Pohovani kačamak ide uz sve. Veoma je praktičan i gotovo univerzalan prilog. To je kontinentalno jelo koga obožavaju i mediteranci. I obrnuto.
Teško je setiti se glavnog jala, uz koje ovako spremljen kačamak nije fantastičan prilog. Uz meso, roštilj, ribu – našu rečnu, ali i uz morske specijalitete. Posebno je dobar uz divljač, biftek ili srednje pečene zalogaje, ali i uz masna mesa, poput svinjskog vrata. Osim za prilog, može biti dobar doručak, užina ili večera. Meni se dopada jer je hrskav spolja, a mek iznutra. I nije mastan. Ovako pripremljen, kačamak je potpuno diskretan i gotovo neutralan. To je verovatno najvažnija osobina, za njegovu univerzalnost i slaganje sa mnoštvom drugih jela.
500 g palente
1,6 l vode
1 kašika maslinovog ulja
soli po ukusu
Za fil:
250 g belog sira (opciono)
Za pohovanje:
jaja
pšenično brašno
prezle
ulje za prženje
KORAK 1: Vodu posoliti, dodati 1 kašiku ulja i staviti na vatru da provri. Tada smanjiti temparaturu i uz stalno mešanje (drvenom kašikom) postepeno dodavati palentu i kuvati nekoliko minuta. Kada je skuvan kačamak treba da bude malo gušći i umereno tvrd, taman toliko da se lako oblikuje. Ostaviti ga da se prohladi i malo stegne.
KORAK 2: Ovako prohlađen kačamak uzimati deo po deo, malo razvući na dlanu, ubaciti parče sira i oblikovati u kocke ili kuglice. Zatim ih pohovati na klasičan način, kao i meso: uvaljati u brasno, pa u umućena jaja, pa u prezle.
KORAK 3: U šerpicu sa debljim dnom sipati toliko ulja, da kugla ili kocka kačamaka budu uronjena do pola. Izpohovan kačamak uz okretanje, pržiti u vrelom ulju nekoliko minuta, dok lepo ne porumeni.
Ukoliko vam se ne sviđa sir u kačamaku, ili kao prilog jelu hoćete čist kačamak bez sira, jednostavno ga izostavite.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Produženo dejstvo piletine rolane pršutom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima