Foto: Shutterstock

Pohovani kačamak ide uz sve. Veoma je praktičan i gotovo univerzalan prilog. To je kontinentalno jelo koga obožavaju i mediteranci. I obrnuto.

Teško je setiti se glavnog jala, uz koje ovako spremljen kačamak nije fantastičan prilog. Uz meso, roštilj, ribu – našu rečnu, ali i uz morske specijalitete. Posebno je dobar uz divljač, biftek ili srednje pečene zalogaje, ali i uz masna mesa, poput svinjskog vrata. Osim za prilog, može biti dobar doručak, užina ili večera. Meni se dopada jer je hrskav spolja, a mek iznutra. I nije mastan. Ovako pripremljen, kačamak je potpuno diskretan i gotovo neutralan. To je verovatno najvažnija osobina, za njegovu univerzalnost i slaganje sa mnoštvom drugih jela.

O AUTORU:

Sastojci

500 g palente

1,6 l vode

1 kašika maslinovog ulja

soli po ukusu

Za fil:

250 g belog sira (opciono)

Za pohovanje:

jaja

pšenično brašno

prezle

ulje za prženje

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Vodu posoliti, dodati 1 kašiku ulja i staviti na vatru da provri. Tada smanjiti temparaturu i uz stalno mešanje (drvenom kašikom) postepeno dodavati palentu i kuvati nekoliko minuta. Kada je skuvan kačamak treba da bude malo gušći i umereno tvrd, taman toliko da se lako oblikuje. Ostaviti ga da se prohladi i malo stegne.

PROČITAJTE JOŠ:

KORAK 2: Ovako prohlađen kačamak uzimati deo po deo, malo razvući na dlanu, ubaciti parče sira i oblikovati u kocke ili kuglice. Zatim ih pohovati na klasičan način, kao i meso: uvaljati u brasno, pa u umućena jaja, pa u prezle.

KORAK 3: U šerpicu sa debljim dnom sipati toliko ulja, da kugla ili kocka kačamaka budu uronjena do pola. Izpohovan kačamak uz okretanje, pržiti u vrelom ulju nekoliko minuta, dok lepo ne porumeni.

Savet uz ovaj recept

Ukoliko vam se ne sviđa sir u kačamaku, ili kao prilog jelu hoćete čist kačamak bez sira, jednostavno ga izostavite.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva majstor amater: Produženo dejstvo piletine rolane pršutom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar