Foto: Branko Gligorić/Nova.rs

Ovo je pita sa gotovim korama – heljdinim, što za moju kuhinju nije neuobičajeno. Većinu pita pravim upravo sa heljdom. Ipak, treba primetiti da su zelje, sir i heljda izvanredna kombinacija - sočna, meka i specifično ukusna.

O autoru:

I da ne zaboravim, jedan savet: ako zeljanicu, po ovom receptu pravite za goste, prvo razmislite koliko često želite da ih viđate. Izvesno je, da će opčinjeni neponovljivim ukusom ovog jela, poželeti da dođu ponovo. I nanovo! Toliko često da, ukoliko poželite, nećete uspeti da ih skinete s vrata. Čak i ako ih proglasite (ne)zasluženo – ZELENAŠIMA!

Foto: Branko Gligorić/Nova.rs

Sastojci

1/2 kg gotovih heljdinih kora

½ kg zelja ili spanaća

400-500 g zrelog sira

5 jaja

ulje

mineralna voda

1 pavlaka ili 2 kašike kajmaka

1 kašika kima

So po ukusu

Foto: Branko Gligorić/Nova.rs

Priprema

KORAK 1: Oprati i čvrste delove zelja ukloniti. Staviti ga nekoliko minuta u ključalu vodu, izvaditi, ocediti i iseckati.

KORAK 2: U plastičnu vanglicu staviti izmrvljen sir, 2 jaja, blanširano zelje, 3 kašike ulja, malo kisele vode (da smesa bude pomalo kašasta) i sve promešati.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Voditi računa da dužina kora odgovara dužini pleha u kojem će se peći pita. Po potrebi, skraćivanjem kora prilagoditi dužinu. Jednu, po jednu koru, mazati rastvorom ulja i mineralne vode. Na dve trećine površine svake kore, ravnomerno rasporediti nadev od sira i zelja, pa koru uvijati od nafilovanog ka praznom delu. Ređati ih u dobro zamašćen pleh, jednu do druge, bez razmaka. Kada su sve kore uvijene u plehu, premazati ih nanovo rastvorom ulja i mineralne vode.

KORAK 4: Pleh staviti u donji deo, već zagrajane pećnice (nešto ispod sredine) i peći oko 30 minuta na 180 stepeni C dok pita lepo ne porumeni. Umutiti 3 jaja, pavlaku (ili kajmak) sa malo ulja i već gotovu pitu preliti, pa je vratiti i u još vruću rernu nekoliko minuta. Izvaditi pleh iz rerne, pokriti čistom krpom i pustiti da odmori oko pola sata pre serviranja. Ja je najviše volim toplu, ali joj ni hladnoj nije mane.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Riblja pljeska-ukusna, zdrava i jeftina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare