Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez kovid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog kovida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu smaoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ … Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri, polako razmislimo o svečanoj trpezi. Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove, budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo, jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počne!

Ovaj posni rolat od spanaća i dimljenog lososa odlično je predjelo i nama koji „udaramo“ po prasetini, još više onima koji su u velikom postu.

O autoru:

Lagan je i ukusan zalogaj koji se jednostavno i brzo sprema – ko stvoren za novogodišnju trpezu.

Sastojci

1 kg spanaća

10 jaja

malo biljnog margarina

200 g krem sira

1 kašičica aleve paprike

so po ukusu

200 g dimljenog lososa

šareni biber po ukusu

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Spanać sitno iseckati i izblanširati u ključaloj vodi – ne više od 2-3 minuta. Zatim ga ubaciti u hladnu vodu sa ledom kako bi se ohladio i na taj način sačuvao svoju zelenu boju. Tako ohlađenog spanać dobro ocediti.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2 – izrada kore: Od odvojenih belanjca umutiti čvrst sneg, a žumanjca spojiti sa spanaćem. Zatim sve zajedno, sneg od belanjaca, žumanjca i spanać mešanjem sjediniti u jednu masu. Margarinom malo podmazati pleh, pa nasuti i lepo rasporediti pripremljenu smesu. Ubaciti je zatim u rernu zagrejanu na 120 °C i peći oko 40 minuta.

KORAK 3 – filovanje: Krem siru dodati so i alevu papriku, pa njime premazati ispečenu koru od spanaća. Na kraju, na premazanu koru poređati dimljeni losos, posuti šarenim biberom i sve uviti u rolat.

Posluženje

Rolat iseći na medaljone i servirati na neki lep oval.

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare