Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez kovid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog kovida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu smaoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ … Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri, polako razmislimo o svečanoj trpezi. Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove, budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo, jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počne!
Ovaj posni rolat od spanaća i dimljenog lososa odlično je predjelo i nama koji „udaramo“ po prasetini, još više onima koji su u velikom postu.
Lagan je i ukusan zalogaj koji se jednostavno i brzo sprema – ko stvoren za novogodišnju trpezu.
1 kg spanaća
10 jaja
malo biljnog margarina
200 g krem sira
1 kašičica aleve paprike
so po ukusu
200 g dimljenog lososa
šareni biber po ukusu
KORAK 1: Spanać sitno iseckati i izblanširati u ključaloj vodi – ne više od 2-3 minuta. Zatim ga ubaciti u hladnu vodu sa ledom kako bi se ohladio i na taj način sačuvao svoju zelenu boju. Tako ohlađenog spanać dobro ocediti.
KORAK 2 – izrada kore: Od odvojenih belanjca umutiti čvrst sneg, a žumanjca spojiti sa spanaćem. Zatim sve zajedno, sneg od belanjaca, žumanjca i spanać mešanjem sjediniti u jednu masu. Margarinom malo podmazati pleh, pa nasuti i lepo rasporediti pripremljenu smesu. Ubaciti je zatim u rernu zagrejanu na 120 °C i peći oko 40 minuta.
KORAK 3 – filovanje: Krem siru dodati so i alevu papriku, pa njime premazati ispečenu koru od spanaća. Na kraju, na premazanu koru poređati dimljeni losos, posuti šarenim biberom i sve uviti u rolat.
Rolat iseći na medaljone i servirati na neki lep oval.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare