Danas spremam teleće natur šnicle u divnom, pikantnom i mirisnom sosu od belog luka, bibera i sopstvenog pečenja. Dakako sa braon šampinjonima. Ovo obećava i dobro zvuči. Zar ne?
U ponudi većine naših restorana obavezno jelo na meniju je natur šnicla. Od telećeg, junećeg ili svinjskog mesa, tanko se iseče šnicla i dinsta u svom ili u raznim drugim sosovima.
Naručujem je kada idem na „siguricu“ i retko se prevarim. To je klasika koja teško može da omane. Gotovo bez izuzetka stigne mi bogat umak, ukusan i mekan zalogaj koji se topi u ustima.
Zašto ovo jelo ne praviti i u kućnoj režiji, jer se zbog jednostavnosti može pripremiti bilo kad? Sa i bez povoda. Usred sedmice ili svečarskim danom. Za porodicu ili za goste, svejedno.
Obrukati se nećete. Elem, danas spremam teleće natur šnicle u divnom, pikantnom i mirisnom sosu od belog luka, bibera i sopstvenog pečenja. Dakako sa braon šampinjonima. Ovo obećava i dobro zvuči. Zar ne?
600 gr teletine u šniclama
brašno
puter i maslinovo ulje
senf
1 dl vode
so, biber,
1 kašičica iseckanog ruzmarina (najbolje svežeg)
2 kašičice vegete
*
2-3 čena belog luka
200 gr (braon) šampinjona narezanih na listove
*
limun
list od peršuna
KORAK 1: Meso istući čekićem i na nekoliko mesta zaseći ivice svake šnicle i vidljive žilice po sredini, da se ne bi uvijale tokom prženja. Svaku šniclu sa obe strane uvaljati u brašno.
KORAK 2: U tiganj staviti puter i maslinovo ulje (ne štediti masnoću), pa na tihoj vatri uz česta okretanje propržiti šnicle, da dobiju lepu rumenu boju. Posle toga, tokom prženja dodati malo senfa i malo vode, posoliti, pobiberiti i posuti sa ruzmarinom i vegetom. Poklopiti tiganj i dinstati 10-ak minuta, pa šniclama dodati iseckan beli luk i šampinjone. Na tihoj vatri sve dinstati još 15-ak minuta. Po potrebi, doliti malo vode ako je isparila.
U oval za serviranje staviti šnicle, preko pečurke i sve garnirati sa limunom i peršunom.
Prilog po želji. Predlažem beli rižoto za čiju pripremu imate sjajan recept na ovim stranicama. Nećete pogrešiti ni sa pire krompirom ili njokama.
Vinska preporuka
Crvena vina punog tela i bogatog ukusa kao kaberne sovinjon, širaz, vranac. Odično idu uzi uz teletinu, ali i uz ovako spremljene pečurke.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Krofna, krofna – krofnica, kao moja Petra
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: