Sledi recept koji se prenosi s kolena na koleno. Rešen da ne skrnavim ovu blistavu, pre svega, bošnjačku kulinarsku tradiciju, današni recept mantija je izvoran, bez inovacija ili "kreativnih" unapređenja. Za pripremu je potrebno vreme, strpljenje i emocija jer se ovo jelo "dušom pravi i dušom jede".
S početka našeg druženja, kao Majstor amater, obećao sam jednostavne recepte, jela koja ne zahtevaju puno vremena i koja su pogodna za svaki dan. Današnjim predstavljanjem mantija – novopazarskog (ali i sjeničkog) ponosa, napravio sam izuzetak. Prave pazarske mantije nisu jednostavne i nisu za svaki dan, jer njihovo spremanje traži dosta vremena. Uvid od ranije i moje „istraživanje“ kojim sam osvežio pamćenje, dovelo me je do, verujem, originalnog sandžačkog recepta mantija. Onog koji se godinama prenosi s kolena na koleno. Rešen da ne skrnavim ovu blistavu, pre svega bošnjačku kulinarsku tradiciju, današni recept mantija je izvoran, bez inovacija ili „kretivnih“ unapređenja. Nisu sa spanaćem, krompirom, sirom – mantije Sandžaka su sa mesom! I ne samo to. Da bi se valjano napravila jedna tura pravih mantija, potrebna su oko tri sata (sa odmaranjima testa). Manje ne. Potrebno je vreme, strpljenje i emocija, jer se ovo jelo „dušom
pravi i dušom jede“. Ovaj napor je doprinos i skromni prilog portala Nova.rs i moje malenkosti da se taj stari recept i tradicionalni način pripreme sačuva od zaborava.
(za tepsiju prečnika 40 cm)
Testo:
700 g brašna tip 400
1 kašika soli
2 kašike ulja
oko ½ l vode
Fil:
700 g junećeg mlevenog mesa
nepun 1 dl hladne vode
4 kašike ulja
400 g iseckanog crnog luka
so i biber po ukusu
Masnoća za jufke:
200 g putera
5 kašika ulja
Preliv:
1 dl kiselog mleka
3-4 čena belog luka (najsitnije iseckanog)
KORAK 1: Brašnu dodati so, malo ulja i postepenim dolivanjem mlake vode, zamesiti glatko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti da odmori najmanje pola sata.
KORAK 2: Dok testo odmara, nadev za mantije pripremiti na sledeći način: u meso dodati iseckan crni luk, so, biber, malo vode i ulja, pa promešati rukama dok se smesa dobro ne sjedini.
KORAK 3: Odstojalo testo podeliti na delove iste veličine (po 70 g). Na brašnjavoj površini svaki deo testa dodatno dobro izmesiti rukama i formirati pravilne loptice. Pokriti ih i odmoriti najmanje 20 minuta. Kada su odstojale, svaku lopticu razvući oklagijom i formirati jufkicu prečnika 20 cm. Ovako formirane jufkice dodatno rastanjiti – blagim razvlačenjem testa i prebacivanjem sa jednog na drugi dlan.
KORAK 4: U međuvremenu pripremiti masnoću za mazanje jufki tako što će se na tihoj vatri otopiti puter i u njega dodati ulje.
KORAK 5: Jufkice mazati ovom masnoćom i slagati jednu preko druge. Postupak ponavljati sa sledećim jufkama, sve dok se ne formira lisnato testo od 10 naslaganih jufki. Posle desete, ovako naslagano testo lagano rukama razviti u jednu veliku koru, sve dok se ne postigne veličina obima stranica oko 30 cm.
KORAK 6: Razvučeno testo izrezati na kvadratiće veličine 5 x 5 cm, zamastiti ih i na svaki naneti po bombicu fila. Mantije zatvoriti spajajući ivice testa po dijagonali kvadrata. Ređati u namašćenu tepsiju tako da spojeni delovi idu na dole, i to jednu do druge, sve dok se tepsija ne napuni. Na kraju, kada je pleh napunjen, zamastiti i gornju površinu mantija.
KORAK 7: Rernu zagrejati na 250 C i peći dvadesetak minuta. Kada porumene, mantije prekriti alu-folijom (ili pek-papirom), temperaturu smanjiti na 220 stepeni i ostaviti da se peku još dvadesetak minuta.
KORAK 8: Kada su pečene, preliti ih kiselim mlekom u kom je neko vreme odstojao sitno iseckan beli luk. Sačekati da se mantije malo prohlade i upiju preliv, pa poslužiti.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Krompiruša-pita sirotinjska, a bogata …
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare