Od bajatog hleba može se napraviti popara, prženice ili pica hleb. Ako ga ispečemo u rerni kao kockice, dobićemo krutone, ukusne pečene komadiće hleba koji se dodaju salatama, supama, potažima i čorbastim jelima. Začinjene mogu biti fantastična grickalica, a nezaobilazan su sastojak Cezar salate. Prave se brzo i lako i nije to nikakva mudrolija, ali je dobro podsetiti se i povremeno spremiti da se nađu.
kriške hleba
KORAK 1: Prvo odstraniti koricu, pa sredinu hleba iseći na kockice.
Dobro je da budu iste veličine jer će se tako peći ravnomerno, a i lepše će izgledati.
KORAK 2: Kockice hleba poređati u pleh obložen pek-papirom, ubaciti u rernu zagrejanu na 150°C i peći 15-ak minuta.
U međuvremenu, po potrebi kockice okrenuti i promešati kako ne bi pregorele. Krutoni su gotovi kada prime lepu braonkastu, ali ne i crnu boju.
Ne treba izgubiti iz vida da se kockice hleba na ovaj način zapravo samo lagano peku ili, bolje reći, suše.
KORAK 3: Osušene krutone do upotrebe čuvati na suvom mestu u papirnoj ili platnenoj kesi.
Posluženje
Krutoni se služe uz supe, čorbe ili salate. Ne treba ih natapati u njihovu tekućinu, već sipati po površini kako bi u toku jela ostali hrskavi.
Savet uz ovaj recept
Ukoliko ste ljubitelj pikantnijeg ukusa, možete krutone začiniti i aromatizovati. Pre nego što ih stavite u rernu, poprskajte ih maslinovim uljem pomešanim sa npr. izgnječenim belim lukom, parmezanom, bosiljkom, origanom…
Ako osušene krutone sameljete, dobićete i lepe prezle.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA