Krutoni
Krutoni Foto:Shutterstock

Od bajatog hleba može se napraviti popara, prženice ili pica hleb. Ako ga ispečemo u rerni kao kockice, dobićemo krutone, ukusne pečene komadiće hleba koji se dodaju salatama, supama, potažima i čorbastim jelima. Začinjene mogu biti fantastična grickalica, a nezaobilazan su sastojak Cezar salate. Prave se brzo i lako i nije to nikakva mudrolija, ali je dobro podsetiti se i povremeno spremiti da se nađu.

Sastojci

kriške hleba

O autoru

Priprema

KORAK 1: Prvo odstraniti koricu, pa sredinu hleba iseći na kockice.

Dobro je da budu iste veličine jer će se tako peći ravnomerno, a i lepše će izgledati.

Još recepata Majstora amatera

KORAK 2: Kockice hleba poređati u pleh obložen pek-papirom, ubaciti u rernu zagrejanu na 150°C i peći 15-ak minuta.

U međuvremenu, po potrebi kockice okrenuti i promešati kako ne bi pregorele. Krutoni su gotovi kada prime lepu braonkastu, ali ne i crnu boju.

Ne treba izgubiti iz vida da se kockice hleba na ovaj način zapravo samo lagano peku ili, bolje reći, suše.

KORAK 3: Osušene krutone do upotrebe čuvati na suvom mestu u papirnoj ili platnenoj kesi.

Posluženje

Krutoni se služe uz supe, čorbe ili salate. Ne treba ih natapati u njihovu tekućinu, već sipati po površini kako bi u toku jela ostali hrskavi.

Krutoni
Krutoni Foto:Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Ukoliko ste ljubitelj pikantnijeg ukusa, možete krutone začiniti i aromatizovati. Pre nego što ih stavite u rernu, poprskajte ih maslinovim uljem pomešanim sa npr. izgnječenim belim lukom, parmezanom, bosiljkom, origanom…

Ako osušene krutone sameljete, dobićete i lepe prezle.

Krutoni
Krutoni Foto:Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar