Dugo sam razmišljao da li treba pisati recept za tako jednostavno jelo. Dilema je nestala kada sam nedavno, na ručku kod prijatelja, uz lepo pripremljenu ribu dobio i „nešto“ što je samo ličilo na, kako domaćini rekoše, krompir salatu.
Evo ga, za pomenute prijatelje poklon-recept Majstora amatera. Recept koji obećava pravu, ukusnu i sjajnu krompir salatu – najbolju koju ste probali. I da ne zaboravim. Ovo jelo kuvam dan uoči ribljeg dana, u kome je ovo jelo nezaobilazno bilo kao salata, bilo kao prilog. Birajte! Sutra, 16. marta obradovaću vas deverikom, po meni, najslađom rečnom
ribom.
1,5 kg krompira (belog)
3 glavice luka(najbolje plavog)
malo peršunovog lista
so i biber po ukusu
1 dl maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
KORAK 1: Skuvan krompir ostaviti da se ohladi, pa ga izrezati po širini na pločice.
KORAK 2: Plavi luk iseći na tanke i dugačke „rezance“. Posoliti ga i malo izgnječiti rukama, pa dodati biber, maslinovo ulje, sirće i seckan peršun. Sve dobro promešati.
KORAK 3: U posudu u kojoj će se servirati salata ređati red krompira, pa red začinjene smese sa lukom i postupak ponavljati dok se sve ne utroši. Kao što vidite primenio sam postupak bez mešanja, kako bi se kuvan krompir što manje lomio. Ja na kraju činiju sa salatom samo nekoliko puta prodrmam, jer se na taj način ubrzava sjedinjenje sastojaka. Dobro je ovako pripremljenu krompir salatu ostaviti da, pre jela, odmori barem pola sata.
Prijatno, želi vam Majstor Amater !
Sutra:
Kuva majstor amater: Deverika – najslađa rečna riba
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare