Krompir se sprema na 1001 način. Odabrao sam jedan koji se sprema na brzaka i bez po muke. A doista fantastičan.
1,5 kg roze krompira
3 lista lovora
*
3 jajeta
250 gr kajmaka
100 gr pavlake za kuvanje
malo narendanog muškatnog oraščića
so po ukusu
2 kašičice bibera ili po ukusu
1 veza naseckane mirođije
*
50 gr putera ili margarina
100 – 150 gr narendanog kačkavalja
KORAK 1: Oguljen i na kolutove nasečen krompir zajedno sa lovorom spustiti u šerpu sa posoljenom i ključalom vodom i prokuvati ga poklopljenog 5-6 minuta.
KORAK 2 – preliv: Ručnom mutilicom umutiti jaja, kajmak, pavlaku za kuvanje, narendan muškatni oraščić, mleveni biber i naseckanu mirođiju.
KORAK 3: Pleh ili, još bolje, zemljani sud u kome će se jelo peći po celoj površini dobro i bogato zamastiti puterom. Prebaciti u njega već prokuvan krompir, pa preko njega sipati pripremljen preliv od kajmaka, pavlake i jaja. Sud prodrmati da se krompir u njemu lepo rasporedi, pa celu površinu posuti narendanim kačkavaljem.
KORAK 4: Sud sa krompirom gurnuti u renu, zagrejanu na 200 stepeni C i peći oko pola sata.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: