Stvoren za dečiju radost - a zbog svoje jednostavnosti i lake pripreme, ovaj kolač bivših vremena bi mogao postati saveznik svake urbane domaćice.
Koh od griza je kolač je našeg detinjstva. Nekada se obavezno spremao nedeljom i praznicima. A kada ste ga vi ili vaša deca poslednji put jeli ? Ko zna kad, možda nikad.
Dugo ga nema ni u slastičarnama, a ni kući. Možda zato što je starinski, prost, isuviše običan. Ali je zato divno blage arome i osvežavajući – ledeno hladan i natopljen mlekom, pa neodoljivo sladak i sočan.
Kao stvoren za dečiju radost, a zbog svoje jednostavnosti i lake pripreme, ovaj kolač bivših vremena bi mogao postati saveznik svake urbane domaćice. Dabome, ako ga posle ovog podsećanja prihvatite. Iako to do sada nije bio, sa vašim izborom naš „veteran“- koh od griza, ima velike izglede da postane fensi slatkiš. Moji prijatelji sladokusci misle da to i zaslužuje.
Smesa za koh:
4 jaja
4 kašike šećera
8 kašika griza
4 ravne kašike brašna
izrendana korica od ½ limuna
Za preliv:
2 kesice vanila šećera
4 kašike šećera
1 L mleka
KORAK 1: Odvojiti belanca od žumanaca pa prvo umutiti mikserom belanca i uz postepeno dodavanje šećera nastaviti mućenje sve do čvrstog snega. Sada ubaciti koru od limuna, pa dodajući jedno po jedno žumance sve još miksati, ali na najmanjoj brzini. U umućena jaja sipati prvo brašno, pa onda i griz, i svo vreme lagano mešati ručnom mutilicom, dok se masa lepo ne sjedini.
KORAK 2: Prethodno nauljen pleh posuti sa malo brašna, pa u njega sipati pripremljenu smesu. Rernu zagrejati na 180 stepeni C i peći oko 30 minuta zavisno od veličine suda, odnosno debljine nasute smese.
KORAK 3: Dok se koh peče u vrelom mleku rastopiti 4 kašike šećera i 2 kesice vanila šećera. Kada je pečen, koh izvaditi iz rerne i dok je još vreo, preko njega polako i postepeno sipati vruće mleko sa šećerom.
Kada kolač upije mleko treba ga prohladiti i po tom ostaviti u frižider barem 2 sata, da se dobro ohladi pre posluženja.
– Ako hoćete da proverite da li je koh pečen u njega zabodite čačkalicu. Ako je suva kada je izvadimo kolač je pečen, ali ako je lepljiva trebaće mu još nekoliko minuta da se peče.
– Nećete pogrešiti ako površinu ispečenog i mlekom natopljenog koha premažete karamel prelivom.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Sutra:
Majstor amater kuva: Za neverne tome: Juneći jezik u vinu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: