Koliko znate o Halumi siru? Ovaj kiparski beli, polutvrdi sir je idealan za termičku obradu.
Pripadam onim sladokuscima, koji obožavaju sireve. Volim ih u svakoj varijanti. One grilovane naročito. Ipak svi sirevi se ne mogu pržiti, jer se različito ponašaju pri zagrevanju.
Jedan od njih, kiparski Halumi (halloumi) beli, polutvrdi sir je idealan za termičku obradu. Mešavina je ovčijeg i kozijeg mleka i najčešće se koristi grilovan ili pržen u tiganju i to bez masnoće pošto se uopšte ne lepi. Odlično zadržava oblik, a počinje da se topi tek kad već dobije finu braonkastu i hrskavu koricu.
Halumi je odnedavno na našem tržištu i može naći u pakovanjima od 200 gr u svim bolje snabdevenim marketima. Treba znati da se ovaj sir priprema na isti način, na običnom teflonskom, kao i na gril tiganju – bez dodavanja ulja. Ja sam ga za ovu priliku spremao na običnom, uveren da ga sigurno ima svaka kuhinja.
2 pakovanja halumi sira (400 gr)
Za preliv:
½ dl maslinovog ulja
1 kašika limuna
2 čena naseckanog belog luka
malo iseckanog lista peršuna
biber po ukusu
KORAK 1: Narezati sir na kriške debljine oko 1cm i dobro osušiti. Zagrijte običan ili tiganj za grilovanje i na srednjoj temperaturi peći halumi po 1-2 minuta sa obe strane. Skinuti ga kada se na njemu uhvatila braonkasta korica ili ostanu prugice od gril – tiganja.
KORAK 2 – preliv: U manju činijicu usuti maslinovo ulje i limunov sok, pa dodati iseckan beli luk, peršunov list i biber. Ostavite da se stajanjem ukusi prožmu, pa preliti preko izgrilovanog i još toplog sira.
Obavezno se služi topao, jer će hladan postati gumenast i neće se osetiti ono najbolje kod njega.
Može se poslužiti uz pripremljen preliv, bez ičega ili sa samo nekoliko kapi maslinovog ulja. Halumi sir ide sa salatama ili sendvičima, ali i tada se stavlja samo dok je još topao.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: