Majstor amater
Foto:Shutterstock

Koliko znate o Halumi siru? Ovaj kiparski beli, polutvrdi sir je idealan za termičku obradu.

Pripadam onim sladokuscima, koji obožavaju sireve. Volim ih u svakoj varijanti. One grilovane naročito. Ipak svi sirevi se ne mogu pržiti, jer se različito ponašaju pri zagrevanju.

O autoru:

Jedan od njih, kiparski Halumi (halloumi) beli, polutvrdi sir je idealan za termičku obradu. Mešavina je ovčijeg i kozijeg mleka i najčešće se koristi grilovan ili pržen u tiganju i to bez masnoće pošto se uopšte ne lepi. Odlično zadržava oblik, a počinje da se topi tek kad već dobije finu braonkastu i hrskavu koricu.

Halumi je odnedavno na našem tržištu i može naći u pakovanjima od 200 gr u svim bolje snabdevenim marketima. Treba znati da se ovaj sir priprema na isti način, na običnom teflonskom, kao i na gril tiganju – bez dodavanja ulja. Ja sam ga za ovu priliku spremao na običnom, uveren da ga sigurno ima svaka kuhinja.

Sastojci

2 pakovanja halumi sira (400 gr)

Za preliv:

½ dl maslinovog ulja

1 kašika limuna

2 čena naseckanog belog luka

malo iseckanog lista peršuna

biber po ukusu

majstor amater 21-27 jun
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Narezati sir na kriške debljine oko 1cm i dobro osušiti. Zagrijte običan ili tiganj za grilovanje i na srednjoj temperaturi peći halumi po 1-2 minuta sa obe strane. Skinuti ga kada se na njemu uhvatila braonkasta korica ili ostanu prugice od gril – tiganja.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2 – preliv: U manju činijicu usuti maslinovo ulje i limunov sok, pa dodati iseckan beli luk, peršunov list i biber. Ostavite da se stajanjem ukusi prožmu, pa preliti preko izgrilovanog i još toplog sira.

Posluženje

Obavezno se služi topao, jer će hladan postati gumenast i neće se osetiti ono najbolje kod njega.

Može se poslužiti uz pripremljen preliv, bez ičega ili sa samo nekoliko kapi maslinovog ulja. Halumi sir ide sa salatama ili sendvičima, ali i tada se stavlja samo dok je još topao.

Majstor amater
Foto:Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar